10 kérdés, 10 válasz a helyes szájápolásról


Sokszor hallunk arról, milyen fontos odafigyelni a szájhigiéniára, de arról már kevesebb szó esik, milyen is a helyes szájápolás a gyakorlatban – ezt jártuk most körül kicsit.

Fogat mosni mindenki tud, gondolhatnánk. Ami igaz is, de nem mindegy, hogy hogyan, illetve mit tesz (vagy nem tesz) a helyes szájápolás jegyében. Lássuk, mi mindenre érdemes odafigyelni.

1. Naponta hányszor érdemes fogat mosni?

A rendszeresség nagyon fontos: legyen a fogmosás legalább kétszer a napi rutinunk része!

2. Mikor lenne ideális a fogmosás?

Reggel és este, de ha valami miatt úgy alakul ki a rutin, hogy az egyik alkalom kicsit későbbre vagy korábbra csúszik, az sem baj. A lényeg, hogy lehetőleg a napi két fogmosás meglegyen, és az esti után már ne együnk semmit.

3. Mennyit kell várni étkezés után?

A Doktornő azt javasolja, hogy legalább egy óra teljen el az étkezés befejezésétől a fogmosásig. Ez azért fontos, mert evés után a szánk pH-értéke savasabbá válik, és fogaink ilyenkor sérülékenyebbek lehetnek.

4. Mennyi ideig mossuk a fogainkat?

3-4 perc már elég, hogy alaposan megtisztítsuk fogainkat. Mivel az emberi időérzék csalóka lehet, érdemes mérni a fogmosás idejét, például elindítani a telefonunkon a stoppert.

5. Milyen fogkefét használjunk?

Puha sörtés, nem túl nagy fejű fogkefével hatékony lehet a fogmosás. Még jobban megtisztíthatjuk fogainkat, ha a sörték különböző méretűek.

6. Milyen fogkrémet válasszunk?

Ha van valamilyen fog- vagy ínyproblémánk, érdemes annak megfelelő fogkrémet választani, máskülönben akár az olcsóbbak is megfelelnek a célnak.

7. Milyen technikával tisztítsuk fogainkat?

A fogkefét 45 fokos szögben tartsuk a fogainkhoz. Végezzünk körkörös és sepregető mozdulatokat, hogy megtisztítsuk a fogak tövét, külső és belső oldalukat, hátsó felszínüket és a rágófelszínt is.

8. Milyen eszközök vannak még a fogtisztításra?

A fogkefe és a fogkrém nagyon fontos, de korántsem minden. A fogselyem, a szájvíz és az interdentális kefe segítségére is szükség lehet a helyes szájápoláshoz, ezek működését ebben a cikkünkben magyarázzuk el.

9. A nyelv tisztasága is nagyon fontos. Milyen eszközök vannak a nyelv tisztítására?

Kaphatók már konkrétan nyelvtisztító eszközök is, de olyan fogkefét is használhatunk a feladatra, aminek nyelvtisztító felülete is van.

10. Hogyan derülhet ki, ha valamit nem jól csinálunk?

Érdemes fél évente időpontot foglalni egy fogászati ellenőrzésre, ahol kiderülhet, ha a fogápolási technikában vagy az eszközökben szerencsés lenne változtatni. Jobb rászánni azt a néhány percet egy kontrollra, mint hogy a nem megfelelő tisztítás rontsa a szájhigiéniánkat, ezáltal fogaink romlásához vezessen.