3 eset, amikor fogászati probléma áll a migrén hátterében


A gyötrő fejfájásrohamoknak számos oka lehet: sokszor előfordul például, hogy fogászati gondok húzódnak meg a migrén hátterében. Nézzünk erre néhány példát, illetve tekintsük át együtt a megoldási lehetőségeket is.

Sokan ismerjük az érzést, amikor a fejünk egyik oldala, vagy az egész koponyánk lüktet, kellemetlen a nappali fény és a minket körülvevő hangok – legszívesebben egész nap csak feküdnénk egy elsötétített, csendes szobában mozdulatlanul. Szerencsés, aki élete során nem tapasztalja meg a migrént, aki viszont rendszeresen „találkozik vele”, az próbál rájönni arra is, mi válthatja ki nála a fejfájásrohamokat.

Egyesek a stresszt, mások az időjárást okolják, megint mások pedig biztosak benne, hogy a migrénes fejfájás valami más egészségügyi probléma kísérőtünete lehet. És tényleg előfordul, hogy más betegség áll a háttérben, például fogászati problémát is jelezhet a vissza-visszatérő erőteljes fejfájás.

Három eset, amikor a migrén mögött fogászati probléma áll

  1. Rossz fog, bölcsességfog – előfordul, hogy egy rossz fog vagy az egyik bölcsességfogunk áll az erős fejfájás vagy migrén hátterében.
  2. Állkapocsízületi probléma – tudósok szerint az állkapocsízületi megbetegedésekben szenvedőknél maga ez az állkapocsfájdalom is kiválthatja az erős fejfájást.
  3. Torlódó, illetve rosszul záródó fogsor – ha fogsorunk nem záródik jól, nem megfelelő a harapásunk, az nem csak táplálkozási vagy esztétikai problémát okozhat, hanem hosszú távon hát- és fejfájáshoz is vezethet. (Korábbi cikkünkben már érintettük a rosszul záródó fogsor következményeit.)

Ezért fontos időben rendbe tenni a fogsort

Ha úgy tekintünk a testünkre, mint egy komplex rendszerre, ahol minden mindennel összefügg, akkor gyorsan beláthatjuk, hogy egy-egy probléma orvoslásával az egész rendszerben helyre állhat a rend. Fogsorunk rendbetételével, illetve harapásunk helyreállításával az egész szervezetre pozitív hatást fejthetünk ki, nem érdemes hát késlekedni ezzel!   

Ha Ön is arra gyanakszik, hogy fogászati probléma állhat a fejfájása mögött, akkor keressen minket bizalommal. Kérjen egy időpontot egy személyes konzultációra, ahol a Doktornő egy fájdalommentes, ugyanakkor nagyon alapos vizsgálat során felméri, mi lehet a probléma, majd javaslatot tesz a továbbiakra.  

Problémás fog esetén annak eltávolítása azonnali megoldást jelenthet a migrénre is, de előfordulhat, hogy a Doktornő fogszabályzást vagy gnatológiai konzultációt javasol, ebben az esetben egyik partnerünket, egy kiváló szakembert, Dr. Laukó Pétert fogja ajánlani.

A fej- és fogfájás tehát összefügghet, a fogak helyzete vagy valamilyen rendellenessége is állhat a háttérben, de a jó hír, hogy nem kell ezzel élni, van rá megoldás, és mi segítünk gyorsan megtalálni!

Vegye fel velünk a kapcsolatot!