3 fogápolási eszköz, amit mindenkinek használni kellene a fogkefén túl


Január hónapban több ízben írtunk arról, hogy a megelőzés mennyire fontos a fogak épségének megőrzése érdekében. Záró gondolatként összeszedtük azokat a fogápolási eszközöket, melyeket a magyar lakosság kevésbé használ, holott napi szinten meg kellene fordulniuk a kezünkben. Íme a helyes fogmosás záró gondolatai.

Első és legfontosabb, a fogkefe! A fogkefe használatáról és a helyes fogmosásról ebben a videóban Imre nagyon alaposan megmutat mindent, kezdje ezzel, bemásoltuk ide is!

 

Van azonban élet a fogkefén túl is!
A szájvíz sokak által ismert és használt fogápolási eszköz, de vajon melyiket érdemes választani? A lenti videóban Klau ezt tökéletesen elmagyarázta. Legyen ez a második lépés, mielőtt tovább megyünk a többi kiegészítőre.

 

Jöjjenek akkor most a további részletek!

Fogselyem

Talán a fogselyem az, amit még sokan ismernek és használnak is. Most itt megmutatjuk azt, amit a dentálhigiénés tanácsadásokon részletesen végigveszünk a pácienseinkkel.

Kinek ajánlott? 
A fogselymet általában mindenkinek ajánljuk, aki
hatékonyabbá szeretné tenni az otthoni szájapolást, hiszen a fogkefével történő tisztítás során, a legalaposabb mozdulatok mellett is maradnak olyan megtisztítatlan helyek, amelyeket csak ezen kiegészítő eszközök segítségével tudunk eltávolítani.

Hogyan kell használni? 
Az ujjakra való feltekerés után helyezzük fel a fogfelszínre  a selymet és rövid, vízszintes mozgatással vezessük át a kontakt pontokon (ezek azok a pontok, ahol két fog érintkezik egymással).
Legyünk körültekintőek hiszen az ínyünk a közelben van, nehogy megsértsük azt.
Ezt követően óvatosan vezessük a fogselymet végig a fog felszínén 2-3 alkalommal a kontakt ponttól az íny széli részéig, majd fordítsuk át a fogselymet a szomszédos fogra és ott is ismételjük meg a tisztító mozdulatokat.

Fontos, hogy 2-3 fogköz megtisztítása után újabb darab fogselymet kell letépni, hogy ne vigyük tovább az elhasználódott fogselyemmel a lepedéket és a baktériumokat.

Aki szeretne nagyon profin fogselymezni, azoknak a hurok módszert ajánljuk.

Interdentális fogkefe

Kinek ajánlott? 
Azon pácienseinknek ajánljuk akik nagyobb fogközökkel rendelkeznek két fog közt végig, vagy pedig olyan alakúak a fogai, hogy az ínynél nagyobb távolság van köztük, a tetejük viszont összeér. Ezekben az esetekben a fogak közötti, nagyjából háromszög alakú (fekete háromszögek) rést leginkább fogköztisztító kefével tudja kipucolni.

Hogyan kell használni? 
Az interdentális fogkefe méretét személyre szabottan választjuk ki a dentálhigiénés tanácsadás során, amikor végig veszünk minden mozdulatot is az eszköz helyes használatát tekintve.

Egy tipp: ha antibakteriális szájvizet használ, egy-két cseppet juttasson a fogköztisztító kefe fejére. ez azért nagyon jó, mert az antibakteriális hatásnak köszönhetően a kórokozók nagy részétől megszabadítja a sörtéket.

Szájöblögető, szájvíz

Kinek ajánlott? 
Amennyiben a szájhigiéniai rutint szájvíz, vagy szájöblögető oldat alkalmazásával bővíti, segíti frissebbé tenni a leheletét, és javítja szájürege egészségét.

Hogyan kell használni? 
Örök kérdés, hogy alkohol, vagy alkoholmentes változat javasolt. Nem vagyunk egyformák, sokaknál az íz számít, míg másoknál az, hogy az egész család tudja használni az adott terméket. Alkoholos szájvizeknél alapszabály, hogy 18 év alatt nem ajánlott, de fogászati beavatkozások után is az alkoholmentes változat a kedvezőbb. Emellett az alkoholos szájvíz gyakori használata csökkentheti az ízérzékelést és fogérzékenységhez is vezethet.
Egy szó mint száz, mi az alkoholmentes változatot javasoljuk, naponta minimum 1 alkalommal.

Fogkefe

Mint ahogy a videóban is beszéltünk róla, örök kérdés, hogy elektromos, vagy manuális fogkefét érdemes választani.
Erről megoszlanak a vélemények, egyesek esküsznek az elektromosra, míg mások ódzkodnak tőle.
Mi elsősorban manuális fogkefét ajánlunk, azok közül is a puha változatokat, melyek alaposan tisztítanak és az ínyt is védik.

Az alapos fogmosás ellenérzésére pedig a lehető legjobb választás a plakkfestő tabletta, amit Klau ebben a videóban nagyon profin bemutat.

 

Ne feledje, a megfelelő fogápolási eszközök és azok rendszeres használata elengedhetetlen a fogak épségének és szépségének megőrzése érdekében. És ami még fontosabb, nemcsak a saját, de pótolt fogak esetén is igaz ez az állítás. A pótolt fogak ellenállóbb anyagból készülnek, mint a sajátjaink, de ettől még ugyanúgy tisztítani kell magát a fogművet is és még inkább a körülötte lévő ínyt.

Ha van még kérdése és szeretne maximálisan tisztában lenni az Ön személyre szabott, helyes fogápolásával, várjuk Önt rendelőnkben, egy dentálhigiénés tanácsadásra!