3 tipp az érzékeny fogak ellen


A fogérzékenység sokakat érintő, igen kellemetlen probléma, ami beárnyékolhatja a legfinomabb hűsítő nyári italok, fagyik, jégkrémek fogyasztását is. Szerencsére tehetünk ellene: érzékeny fogak esetén érdemes megfogadni az alábbi tanácsokat.

Ki ne szeretné, ha fogai sokáig ragyogóan fehérek maradnának? A kérdés persze költői, hiszen mind erre vágyunk: szeretnénk elérni, illetve sokáig megőrizni hófehéren ragyogó mosolyunkat. Ebben sokat segíthet az étrendünk: van ugyanis pár étel, amit érdemes kerülni, illetve mértékkel fogyasztani, ha fogaink tartós fehérsége a cél.

Amikor az érzékeny fogakról hallunk, a legtöbbünknek a reklámokból ismert mozdulat ugrik be, amikor valaki egy korty hideg vagy meleg ital elkortyolása után az arcához kap, mert egyik oldalon belenyilallt a fájdalom. 

Önnek is érzékenyek a fogai? 

Ha a kánikulában a kedvenc fagyiját, jégkrémjét, jeges frissítőjét sem tudja felhőtlenül élvezni, mert jön az erőteljes, nyilalló fájdalom, akkor nem kell bemutatnunk ezt a kellemetlen fogfájástípust. És bizony, sokan vannak, akik előtt nagyon is ismerős: egyesek szerint a felnőtt lakosság harmadát, más források szerint legalább a felét érintheti a fogérzékenység.

Talán most Ön is azt hiszi, ez egy olyan dolog, ami ha egyszer kialakult, onnantól el kell viselni, együtt kell élni vele, de szerencsére ez nincs így. Otthon is sokat tehetünk a fogak érzékenységének csökkentéséért, vagy akár megszüntetéséért – az alábbi módszerek is segíthetnek. 

3 otthon is alkalmazható, egyszerű tanács fogérzékenység esetén 

1. Nem mindegy, milyen fogkrémet és fogkefét használ – Fogkrémválasztásnál a kálium-klorid és kálium-nitrát tartalmú termékeket érdemes előtérbe helyezni, mert ezek segíthetik a fog belsejében történő védőréteg képzést. A „szenzitív” jelzésű fogkrém is jó választás lehet, a fehérítő hatású paszták esetén viszont, ha érzékenységet tapasztal, inkább cserélje le a fogkrémjét. Milyen legyen a fogkefe? Puha és sűrű sörtéjű, ami hatékony tisztítást tesz lehetővé, az érzékeny fogak számára is.

2. Óvatosan a szájvizekkel – Nem érdemes állandóan öblögetni, mert ez is fogérzékenységgel járhat. Iktasson be inkább két-háromhetes kúrákat, semleges pH-értékű termékkel, amivel nem kell napi 2-3 alkalomnál többször öblögetni. 

3. A tejtermékek ereje – Kinek ne férne be olykor az étrendjében egy-két savasabb falat vagy korty, különösen nyáron, amikor hajlamosak vagyunk lazítani, az étrendünkön is. Hogy ezt érzékeny fogaink se bánják, érdemes a savasabb ételeket, italokat a száj pH-értékét semlegesítő pár korty tejjel vagy néhány falat sajttal „lekísérni”. 

Mi a teendő, ha nem múlik a fogérzékenység? 

Előfordulhat, hogy a problémát nem sikerül otthon csökkenteni, illetve orvosolni. Ha nem múlik a fogérzékenység, vagy esetleg romlana a helyzet, mindenképp érdemes fogorvoshoz fordulni, aki segíthet megtalálni a kiváltó okot, és javaslatot tesz a kezelésre is. Így tartósan és eredményesen szüntethető meg a fogérzékenység, és gondtalanul lehet élvezni a legfinomabb ételeket, hűsítő nyári kortyokat és falatokat is.  

Keresse fel bátran a Top-Dent csapatát és mi garantáljuk a fájdalommentes kezelést!