4 SOS otthoni módszer, ha megfájdul a fogunk


Ha fáj a fogunk, akkor irány a fogorvos. De ha csak másnap rendel vagy egy utazáson tör ránk a kínzó fájdalom, érdemes szétnézni a konyhában – az alábbi SOS megoldások is segíthetnek átmenetileg.

A fogfájás borzasztó kellemetlen dolog, ráadásul sokszor a semmiből tör ránk. Ilyenkor általában felhívjuk a fogorvosunkat, de előfordulhat, hogy valamilyen okból egy pár napot várni kell, mire eljutunk hozzá.

Mi segít ilyenkor? Még mielőtt bekapnánk az első vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót, nézzünk körül a konyhában. Mert bár csodaszerekre nem lelünk, SOS megoldásokat találhatunk a fogfájásunkra, amelyek átmenetileg segíthetnek. De azért hívjuk fel a rendelőt és kérjünk egy időpontot a fogorvosunkhoz, mert ilyen esetben a fájdalom mögötti okot kell megtalálni és megszüntetni. De amíg fogadni tudnak, az alábbi módszereket alkalmazhatjuk:

4 hatékony otthoni módszer a fogfájás enyhítésére

1. A fűszeres polcon számos enyhítő megoldás rejtőzhet. Egy egész szegfűszeg elrágása zsibbasztó, érzéstelenítő hatású lehet, de egy kis kurkuma, gyömbér, kakukkfű vagy fokhagyma is segíthet a fogfájáson.

2. Fájdalomra hideget: az arcra helyezett jeges borogatás is enyhítő hatású lehet, gyerekeknek pedig meg lehet próbálni egy vékony szelet almát hideg és nedves gézlapba csomagolva a fájós fogra tenni. A gyerkőc harapjon rá, mi pedig tartsuk szemmel, nehogy lenyelje. Meleg vízzel vagy meleg oldattal inkább ne próbáljunk öblögetni, mert attól csak még erősebb lehet a gyulladás.

3. Öblögetés: a langyos kamilla- vagy zsályateával vagy sós vízzel való öblögetés is segíthet. Illetve az is, ha sót és borsot azonos arányban egy pár csepp vízzel elkeverünk, a sűrű pasztát a fájós fogra kenjük. Az egyszerű keveréknek fájdalomcsillapító, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatása van, amit néhány perc múlva már el is kezdhetünk érezni.

4. Hidrogén-peroxidos oldat: Ha a fogfájást fertőzés okozza, hatékony módszer lehet az enyhítésére az is, ha 30 másodpercet hidrogén-peroxidos oldattal öblögetünk. Lenyelni nem szabad, ezért nagyon óvatosan kell bánni vele, gyerekeknek nem is szabad adni belőle. Miután öblögettünk, még néhányszor öblítsük át a szánkat sima vízzel.

Erős fájdalom esetén a fenti módszerek még átmenetileg is kevésnek bizonyulhatnak. Ilyenkor nem marad más megoldás, mint bevenni egy vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót – ezek egy kis gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek. De ahogy a fentiek, úgy ezek is csak ideig-óráig segítenek. Megnyugtató és a fájdalmat ténylegesen megszüntető megoldást csak a fogorvos felkeresése után találhatunk a problémára. Halogatni pedig nem érdemes a dolgot, mert még ha elképzelhetetlen is, hogy lehet ennél rosszabb, a fájdalom tovább erősödhet.

Fáj a foga, és nem tudja, kihez fordulhatna? Vegye fel velünk a kapcsolatot, és mielőbb igyekszünk segíteni a problémáján.