4+1 étel és ital, amit jobb elfelejteni, ha fehér fogakra vágyunk


Míg néhány étel és ital kifejezetten segít megőrizni a gyöngysort idéző, ragyogó mosolyt, addig másokat érdemes inkább elkerülni, ha a fehér fogak megőrzése a cél. Lássuk, melyek ezek!

Ki ne szeretné, ha fogai sokáig ragyogóan fehérek maradnának? A kérdés persze költői, hiszen mind erre vágyunk: szeretnénk elérni, illetve sokáig megőrizni hófehéren ragyogó mosolyunkat. Ebben sokat segíthet az étrendünk: van ugyanis pár étel, amit érdemes kerülni, illetve mértékkel fogyasztani, ha fogaink tartós fehérsége a cél.

Ételek és italok, amiket kerüljünk, mert elszínezik a fogakat

  1. Kávé és tea – köztudott, hogy a kávéfogyasztás hosszú távon sárgásra színezi a fogakat, de néhány teafajtáról is elmondható ugyanez. Az ok a kávé és a tea csersavtartalmában keresendő: ez az anyag színezi el a fogakat. Minél sötétebb egy tea, annál magasabb a csersavtartalma, ezért megoldás lehet a világosabb színű teafélék, például a zöld vagy a fehér tea kortyolgatása, illetve az, ha a kávét szívószállal isszuk.
  2. Cukor és szénsavas üdítők – A finomított cukor nemcsak azért káros, mert rendszeres fogyasztása lyukas fogakhoz vezethet, hanem azért is, mert elszínezheti a mosolyunkat. A cukros, szénsavas üdítőkkel ugyanez a helyzet, ráadásul ezekben rengeteg színezék lehet, ami szintén befolyásolhatja a fogak árnyalatát.
  3. Paradicsomszósz – A paradicsomos ételekért nem nehéz rajongani, hiszen nagyon finomak. Sőt, elég sok fogás ízletesebb, ha egy kis extra paradicsomszósszal vagy kecsappal tálaljuk. Fogaink fehérsége érdekében viszont inkább ritkábban, vagy egyáltalán ne együk, ugyanis rendszeres fogyasztása erősen színezheti a fogakat.
  4. Balzsamecet – Sötét foltot hagyhat a fogakon, ezért ha a gyöngysort idéző mosoly megőrzése a cél, érdemes ritkábban fogyasztani.

+1. Kurkuma és curry – Ételeinket különleges ízvilágúvá teszik, de azért nem tanácsos napi szinten fogyasztani a curry-t, sem a kurkumát, mert elég erőteljesen elszínezik a fogakat. Hogy ezt elkerüljük, érdemes az ilyen fűszeres ételek után természetes fogfehérítő ételeket fogyasztani.

Természetes fogfehérítők

Néhány étel és ital fogyasztásával viszont szerencsére tehetünk fogaink természetes módon történő fehérítéséért is. Ilyen például a petrezselyem, a körte, az alma, az eper, a brokkoli, a zeller, de a tej is, ami magas kalcium-, foszfor- és tejsavtartalmával segítheti a fehér fogak és a ragyogó mosoly elérését.

Amennyiben a természet patikájánál gyorsabb, erőteljesebb és hatékonyabb fogfehérítést szeretne, vegye fel a kapcsolatot rendelőnkkel: a Doktornő készséggel áll rendelkezésére.