5 bevált tipp, hogy ellazuljunk a fogorvosnál


Sokan és sokféleképpen próbálják oldani a fogorvosnál jelentkező félelmet, szorongást: a következő tippek, tanácsok a legtöbb páciensnek segítenek.

Ha lemérhetnénk, melyik orvostól tartanak legjobban a páciensek, akkor szinte biztosan a dobogón végezne a fogorvos is. Ennek számos oka lehet, a korábbi rossz élményektől a fertőtlenítő szagán át az ismeretlen eszközökig, amelyekkel nem tudják, pontosan mit csinál majd a szakember. A legtöbben persze, próbálják észérvekkel meggyőzni magukat a fogorvos felkeresése előtt, de a félelem ellen sokszor hatástalannak bizonyul a józan ész. Mit lehet tenni? Például bevetni az alábbi, hatékony tippeket, tanácsokat, amelyek a legtöbb páciensnek tényleg segítenek megnyugodni a fogorvosi látogatás előtt és alatt.

Mit tehetünk, hogy ellazuljunk a fogorvosnál?

1. Tájékozódás: Ha panaszunk van, ne az internetről tájékozódjunk: ott olyan történeteket és véleményeket lehet olvasni, amelyekkel csak még jobban elrettentjük magunkat a fogorvos felkeresésétől. Inkább próbáljunk minél előbb eljutni egy igazán jó szakemberhez, aki az egyéni fogászati adottságaink és a problémánk ismeretében tud megfelelő kezelést javasolni.

2. Felkészülés: Tervezzük meg az egész napot úgy, se előtte, se utána ne kelljen rohanni sehová, és lehetőleg ne legyen semmi fontos dolgunk. Például, ha érzéstelenítés után mennénk előadást tartani vagy étterembe, az szinte biztosan kellemetlenségeket szülne.

Milyen időpontot válasszunk?

Érdemes reggelre időzíteni a fogászati látogatást, így nem fog egész nap összeugrani a gyomrunk, amikor eszünkbe jut a közelgő időpont, és a néha bárhol előforduló pár perces csúszások is sokkal kisebb valószínűséggel érintenek majd minket.

3. Figyelem-elterelés: A székben ülve, amikor már minden szükséges dolgot átbeszéltünk a fogorvossal, dőljünk hátra és próbáljuk terelni a figyelmüket. A legtöbb rendelőben egyébként is kellemes zene szól, de a telefonunkról is bekapcsolhatjuk a saját kedvenc dalainkat. Kérjük meg a fogorvost, hogy érintse meg a vállunkat, amikor mondana valamit, vagy az együttműködésünkre van szüksége. Az ellazulásban sokat segíthet az is, ha szép lassan vesszük a levegőt, és mindig jó mélyen beszívjuk.

4. Kommunikáció: Érdemes olyan szakembert választani, aki a páciensekkel erős bizalmi viszonyt épít ki, mindig odafigyel igényeikre, remekül kommunikál és mellette még kiváló szakember is, természetesen. A Doktornőt is így írják le Páciensei, hozzátéve, hogy mindig stressz- és fájdalommentes kezelésekben van részük nála, és nemcsak kedves, mosolygós, oldott hangulatot teremt, hanem nagyon szépen is dolgozik. Így még azok is bátran térnek vissza hozzá, akik egyébként korábban féltek a fogorvostól.

5. Kontroll: Ne nyújtsuk nagyon hosszúra a két fogászati ellenőrzés közti időszakot. Ha félévenként bejelentkezünk kontrollra, még inkább rutinszerűvé válik a fogorvos felkeresése, ezáltal a szorongás is csökkenhet.