5 kérdés, 5 válasz: Mire kell figyelni foghúzás után?


Akár bölcsesség-, akár más fog eltávolítása esetén érdemes odafigyelni pár dologra foghúzás után: lássuk, melyek ezek.

Egy-egy fogeltávolítás a mai modern fájdalomcsillapító módszereknek és hatékony eszközöknek köszönhetően a legtöbb esetben teljesen fájdalommentes. Van viszont néhány dolog, amire a gyógyulás érdekében oda kell figyelni foghúzás után – ezeket vettük most sorra.

Mit érdemes betartani foghúzás után? Ezek a legjobb tanácsok

A fogászat történetében valószínűleg a foghúzás az egyik leggyakrabban végzett beavatkozás. Hogy a folyamat és aztán a gyógyulás is zökkenőmentes lehessen, érdemes odafigyelni pár dologra, például arra, hogy a sebet ne piszkáljuk, ne öblögessük, ne szívogassuk, hogy a húzás után képződött úgynevezett vérdugó ne sérüljön. Ez zárja le a sebet, és segíti a gyógyulást. A tüsszentéssel, orrfújással is legyünk óvatosak, mert egy-egy hirtelen erőkifejtés felszakíthatja a sebet. A dohányzást pedig érdemes mellőzni – legalább néhány napig, amíg gyógyul a fog helye.

Mit lehet enni-inni, és mennyi idővel a foghúzás után?

Inni szinte azonnal lehet, az evéssel viszont meg kell várni, míg kimegy az érzéstelenítő hatása, nehogy sérülést okozzunk egy-egy harapással. Növényi tejeket, grillezett ételeket, párolt és jól átsült húsokat, párolt zöldséget, olívaolajos öntettel készült salátákat, nem csípős és nem tejszínes tésztaételeket, péksüteményeket (nem magvasakat), piskótát valamint nem forró, egyszerű zöldséglevest nyugodtan lehet fogyasztani.

Mi az, amit kerülni kell?

A fent már említett dohányzáson kívül érdemes az alkoholt, a tejtermékeket, a meleg, kemény és/vagy aprószemű ételeket (például magvakat – ezek könnyen a sebbe kerülhetnek, ami hátráltathatja a gyógyulást), az erősebb fűszereket és a kávéfogyasztást mellőzni. Halasszuk későbbre a sportot, a megerőltető fizikai vagy házimunkát, a szaunát és a túrázást is.

Mi az, ami nem normális, ha tünetként jelentkezik foghúzás után?

Vérzés előfordulhat, de az erős, látszólag szűnni nem akaró vérzés már nincs rendben. Illetve a foghúzás után 1-4 nappal jelentkező fájdalommal is érdemes visszamenni a fogorvoshoz, aki valószínűleg gyógyszeres kezelést javasol majd a fájdalom enyhítésére.

Meddig tart a teljes felépülés, és mi jön ezután?

Foghúzás után a felépülés legfeljebb néhány hét, de sokaknál az étkezés nehézségei, kellemetlenségei már 6-7 nap után minimálisra csökkennek. Ha varrták is a fog helyét (például bölcsességfog-eltávolítás esetén), akkor varratszedésre vissza kell menni a fogorvoshoz, ha pedig nem bölcsességfogat távolítottak el, a fogpótlás lehetőségeiről is beszéljünk a szakemberrel.