5 tévhit a fog- és szájápolásról, amelyekkel érdemes már ma leszámolni


Bár Pácienseink egyre egészségtudatosabbak, számos fog- és szájápolással kapcsolatos tévhit kering még mindig. Segítünk ezeknek búcsút inteni.

Ki ne hallotta volna már, hogy evés után azonnal mossunk fogat, vagy hogy csak az erős dörzsölés elég hatékony, esetleg, hogy a tejfogakkal minek olyan komolyan foglalkozni, mikor úgyis kiesnek. Az ilyen és ehhez hasonló tévhitek még mindig makacsul tartják magukat a köztudatban, mi viszont ezzel a bejegyzéssel is szeretnénk segíteni, hogy leszámoljunk velük, egyszer s mindenkorra. Jöjjön hát néhány fog- és szájápolási tévhit, amelyeket nem érdemes többé elhinni.

1. „Nem mostam fogat, de majd elrágcsálok egy almát, az is elég.”

Bár ez a vitamindús gyümölcs nagyon egészséges, és fogaink tisztításában is sokat segíthet, hatása nem egyenlő a fogmosáséval. És az sem jó ötlet, ha almafogyasztás után gyorsan fogat mosunk, mert az alma savassága puhíthatja a fogzománcot, ezáltal sérülékenyebbé teheti. Ha pedig így, ebben az állapotában kap egy alapos dörzsölést, az többet árt, mint használ. Tehát az alma nem tilos, de ne is gondoljunk rá a fogmosás alternatívájaként. A gyümölcs fogyasztása és a fogak tisztítása közt pedig teljen el legalább egy óra.

2. „Evés után a leghamarabb fogat kell mosni.”

Újabb tévhit. A fent említett egyórás várakozás nemcsak az alma esetében ajánlott, hanem minden más étel után is. Hogy miért? Mert ennyi idő alatt nyeri vissza szájüregünk az optimális, enyhén lúgos pH-értéket, ami már nem kedvez az ásványi anyagok kioldódásának. Ha étkezés után mosnánk fogat, azzal nagyobb eséllyel sérthetjük meg az ideiglenesen meggyengült fogzománcot.

3. „Az alapos fogmosás jó erős dörzsölést jelent.”

Ez sem igaz. Sőt, ha nagyon erősen, vagy túl kemény sörtéjű fogkefével mosunk fogat, az bizonyos helyeken elvékonyíthatja a fogzománcot. Ezáltal sérülhet a fogíny, ami később visszahúzódhat, a fognyak pedig szabadon maradhat, és fognyaki érzékenység alakulhat ki.

4. „A tejfogak ápolását nem kell olyan komolyan venni, azok úgyis kiesnek.”

Ennek épp az ellenkezője igaz. Aki nem ápolja rendesen a tejfogakat, annál a maradandó fogak is rosszul fejlődhetnek, aminek a rágásra, a beszédre, ezáltal az önbizalomra is hatása lehet. Ha a tejfogak idő előtt kiesnek, vagy ki kell húzni őket, az fogtorlódáshoz, a fogazat deformálódásához vezethet. Aki tehát már a tejfogaknál megtanul „vigyázni a fogaira”, annak felnőttként is nagyobb eséllyel lehet szép fogsora és ragyogó mosolya.

5. „Tehetek én bármit, ha rossz fogakat örököltem.”

Legfeljebb a fogszuvasodás elleni védekezőképesség lehet örökletes, de aki nem ápolja megfelelően a fogait, és nem jelentkezik be félévente kontrollra, annak a legjobb gének mellett is tönkremehetnek a fogai. Ne feledjük tehát: a genetikát hibáztatni olyan, mint a sorsra fogni valamit, amikor mi nem hoztunk jó döntést. Fogaink egészségéért is mi magunk vagyunk a felelősek – érdemes komolyan venni a kérdést, és mindent megtenni, hogy sokáig szépek és egészségesek maradjanak.