5 tipp a nyári fogápoláshoz


Mosolyunk szépségére és épségére minden évszakban figyelnünk kell. Lássuk, mire érdemes különösen ügyelni a nyári fogápolás során.

Végre beköszöntött az igazi nyár, a lazítás és a gondtalanság időszaka. Ilyenkor a legtöbben nem vágyunk másra, mint arra, hogy a strandon pihenjük ki az év első felének fáradalmait, jégkrémmel vagy egy koktéllal a kezünkben. Néhány dologra azonban nem árt odafigyelni, ha szeretnénk megóvni egészséges, ragyogó fogsorunkat: lássuk, mit érdemes betartani a nyári fogápolás jegyében.

Hogy nyáron is ragyogjon a mosolyunk: a nyári fogápolás 5 lépése

1. Spontán vacsorák után is alapos tisztítás: Nyáron valahogy mindig lelkesebben döntünk úgy egy-egy munkanap lezárásaként, hogy megérdemlünk egy finom vacsorát, vagy csak pár falatot a kedvenc helyünkön a kollégákkal, barátokkal. Ezekre a spontán szerveződő, kellemes összejövetelekre érdemes fogselymet tartani a táskánkban. Ezekből ma már olyan kis kiszereléseket is lehet kapni, amelyek szinte észrevétlenül elférnek akár a legkisebb zsebekben is. Mégis nagy segítséget jelentenek, mert nemcsak az ételmaradékot távolíthatjuk el gyorsan a fogaink közül (elkerülve a kínos helyzeteket), hanem a fogíny széléhez tapadt lepedéket is. A fogak és fogközök tisztítása pedig nagy lépés a jó szájhigiénia és a fogaink épségének, szépségének megőrzése felé.

Zöldségekkel a tisztább és egészségesebb fogínyért
Amikor étkezés után nincs lehetőségünk fogselymezni vagy rágózni, rágcsáljunk egy kis nyers répát vagy zellerszárat. A répa segíthet tisztántartani a fogakat és az ínyt, a zellerszár pedig a tisztatáson túl a fogkő ellen is védhet.

2. Fesztiválozzunk okosan! A nyári bulik, fesztiválok az év legfelhőtlenebb kikapcsolódását ígérik. De ha nem figyelünk oda, hogy mindig csak a saját poharunkból igyunk, illetve, hogy kivel csókolózunk, akár fertőzéseket – fogágy-gyulladást vagy herpeszt – is hazavihetünk emlékbe.

3. Mit igyunk? A sörökben, borokban cukor is van, ami gyengítheti a zománcot és árthat az íny egészségének is, a vörösbor pedig el is színezheti a fogakat. Aki pedig gyakran fogyaszt szénsavas üdítőket, az a magas cukor- és savtartalom a fogzománc gyengülésével és érzékenyebbé váló fogakkal is számolhat. Persze, senkit sem akarunk megijeszteni, vagy arra biztatni, hogy ezentúl csak vizet igyon – főleg nyáron, amikor mind lazítunk picit a gyeplőn. De édes és alkoholos italok fogyasztása után érdemes egy korty vízzel kiöblíteni a szánkat, és ha szénsavasat ittunk, egy bő órát várni a fogmosással.

Mit együnk-igyunk nyáron fogaink egészségének és szépségének védelméért?
A nagy melegben nemcsak jól esnek a gyümölcsök, mint például a sárga- és görögdinnye, hanem ezek magas A-, B- és C-vitamin, illetve kálium- és folsavtartalmuknak köszönhetően segíthetnek megóvni fogaink egészségét. A halakat magas fluor- és Omega 3-tartalmuk miatt fogyasszuk bátran, a salátákat pedig azért, mert a bennük lévő zöldségek közül több is hozzájárulhat a szájrák megelőzéséhez. A napi kétliter víz elkortyolgatása pedig nemcsak a szomjunkat oltja, hanem az íny és a nyálkahártya egészségét is végi. Legyünk viszont óvatosak a jeges frissítőkkel, jégkrémekkel, fagylaltokkal, amelyek cukortartalmuk mellett „fagyosságukkal” fogfájást, fogérzékenységet is kiválthatnak.

4. Nyaralás alatti fogápolás: Sokan úgy gondolják, semmi sem történik, ha egy-két hetes nyaralásuk alatt lazítanak picit fogápolási szokásaikon, de ehelyett arra biztatnánk mindenkit, hogy ragaszkodjon a jól bevált rutinjához. Amikor bepakoljuk a bőröndöket, a fogkefe és a fogkrém mellé kerüljön be a fogselyem és a fogköztisztító kefe is. És persze, használni se felejtsük el!

5. Mikor érdemes bejelentkezni a fogorvoshoz? Ha panaszunk van, akkor mindenképpen és minél előbb. Ne hagyjuk, hogy egy problémás fog elrontsa az utazást! De a nyaralás előtt néhány héttel egyébként is érdemes egy konzultáció miatt felkeresni a fogorvosunkat. Ilyenkor jó esetben azt a megnyugtató választ kapjuk, hogy minden rendben, vagy esetleg átbeszélhetjük, mit érdemes megcsináltatni és milyen ütemezéssel. Nagyobb munkálatokba persze, ne fogjunk már bele utazás előtt, de például egy fogfehérítés még beleférhet. Így még ragyogóbb mosollyal várhatjuk azt a sok-sok élményt, amit az idei nyár kínál.