7 érdekesség a fogászat történetéből: honnan indultunk?


Ki volt a világ első fogorvosa, mikor készült az első műfogsor, és miért volt olyan rövid George Washington 1793-as beiktatási beszéde? Jöjjön egy kis fogászattörténelem, amellyel ezekre a kérdésekre, és még sok másra is választ adunk.

Talán nem túlzunk, amikor azt állítjuk, a fogproblémák szinte egyidősek az emberiséggel. A fogászat, pontosabban a fogak gyógyításának és pótlásának vágya több évezredes múltra tekint vissza, ami természetesen érdekességekben is bővelkedik – lássunk most ezek közül párat.

7 érdekesség a fogászatok múltjából, az első fogorvostól a modern gyógyászatig

1. A világ első fogorvosaként az i. e. 27. században, Dzsószer fáraó uralkodása alatt tevékenykedő Hesi-Re neve maradt fenn az utókornak.

2. Ugorjunk át térben és időben az etruszkokhoz: ők végeztek elsőként komoly fogászati tevékenységet.

A fogpótlás rövid története

A legkorábbi leletet, egy fogat mintázó, fából készült pótlást egy egyiptomi múmia szarkofágjában találták, az etruszkoktól pedig kilenc tagból álló, aranyba foglalt hidas pótlás is maradt az utókorra. Az aranydrótos rögzítés a föníciaiaknál, a görögöknél és a hinduknál is megjelent, a rómaiak viszont már modernebb megoldásokat alkalmaztak: náluk az aranyművesek és esztergályosok is részt vettek a fogak pótlásában. A modern fogpótlásokra egészen az 1800-as évekig kellett várni: egy párizsi fogorvos, bizonyos Fonzi 1808-ban készített először porcelánból fogpótlást, az első gipszlenyomatot pedig 1840-ben vették le egy fogazatról.

3. Ugorjunk vissza kicsit még az ókorra: akkoriban úgy hitték, azért fáj a fog, mert férgek költöztek bele. Ezt békanyállal és szögekkel próbálták orvosolni.

4. Az első ismert műfogsort i. e. 2500 körül készíthették, és a mai Mexikó területén találták meg: a leleményes „szakemberek” párducfogakkal pótolták a kopott, rossz fogakat. Japánban a 16. századtól egészen az 1800-as évekig sokan viseltek fa műfogsort. Az első ilyen egy buddhista apácától származik, 1538-ból.

5. A középkorban vásárokon felállított pódiumokon történt a foghúzás, elsősorban borbélyok végezték, és mivel nem fertőtlenítettek senkit és semmit, ez igen veszélyes beavatkozásnak számított.

6. George Washington 1793-ban, második elnöki ciklusa kezdetén mindössze 135 szóból álló beiktatási beszédet tartott. Fogfájás állhatott a háttérben? Annál is több: az elnök fájdalmas módon rögzített műfogsora miatt lett ilyen rekord rövidségű ez a beszéd.

7. És elérkeztünk a modern fogászatig: atyjának a XIV. Lajos uralkodása idején született Pierre Fauchard-t tartják, aki fogtöméssel és a gyökérkezelés egy korai formájával is megpróbálkozott. Az első fogtömést végül egy Murphy nevű londoni fogorvoshoz kötik, aki 1825-ben higanyos ötvözettel kísérletezett.

Fájdalommentes, gyors és hatékony kezelések mindenkinek

Bár az érzéstelenítést 1776-tól használják a fogorvosok, és az 1840-es években egy véletlen baleset folytán az is kiderült, hogy a nevetőgáz fájdalomcsillapítónak is jó lehet, ma már szerencsére nem kell ilyesmiben meg a jó szerencsében bízni, hogy fájdalommentesen legyünk túl egy-egy fogászati beavatkozáson. Arról nem is beszélve, hogy néhány évszázada még hírből sem ismerték a steril körülményeket, ami ma már minden rendelőben alapkövetelmény.

Az orvostudomány fejlődése pedig szerencsére lehetővé teszi a fájdalommentes, vagy elenyésző kellemetlenséggel járó fogorvosi beavatkozásokat, amelyeket weboldalunkon a Kezeléseink menüpont alatt lehet áttekinteni, illetve szükség esetén a Doktornő személyre szabott kezelési tervet is javasolhat. Érdemes felvennie velünk a kapcsolatot, hiszen fogai egészsége, mosolya szépsége ma már tényleg gyorsan, hatékonyan, fájdalommentesen érhető el – Csapatunk pedig mindent megtesz, hogy segítsünk ebben.