7 eset, amelyekkel mindenképpen fogorvoshoz kell fordulni


Vannak helyzetek, amikor igyekszünk házi praktikákkal elérni, hogy ne kelljen felkeresni a fogorvost, de a következők esetén nem szabad halogatni, mielőbb szakemberhez kell fordulni.

A fogorvosi szék, illetve a váróterem általában nem azok a helyek, ahová az emberek többsége önként és dalolva ül be. Sőt, a legtöbben igyekeznek ezeket az alkalmakat minimalizálni, és kisebb problémákat inkább odahaza próbálnak kikúrálni, hogy megússzák a fogászati látogatást. Ez viszont sokszor nagyobb problémákat szülhet, másrészt pedig vannak olyan esetek, helyzetek, amikor egyszerűen nem szabad halogatni, hanem azonnal fel kell keresni a fogorvost.

7 fog- és ínyprobléma, amelyekkel azonnal irány a fogorvos!

1. Fogfájás: ha nagyon fáj, lüktet a fogunk, sőt, már az állkapcsunk, nyakunk, fejünk is sajog, és a fájdalomcsillapítók sem hoznak enyhülést.

2. Vérző, duzzadt íny: fogmosás közben erősen, élénkvörösen vérezni kezd az íny, és a vérzés nem akar elállni, akkor is érdemes a rendelőt hívni. Ilyenkor általában fogkövek és a felhalmozódott lepedék a ludas, aminek megszüntetésében a fogkefe és fogkrém már nem segít, szakember viszont orvosolni tudja a problémát.

3. Érzékeny fogak és rossz lehelet: ilyenkor sem szabad halogatni a fogorvos felkeresését, mert a fogzománc gyengülése vagy a fogak romlása a legenyhébb, ami a háttérben húzódhat. Szájüregi fertőzés vagy más betegség is okozhat fogérzékenységet és rossz leheletet, érdemes ennek utánajárni és kizárni a lehetséges veszélyeket.

4. Rossz szájíz: azon kívül, hogy nagyon kellemetlen, kórokozók jelenlétére vagy más problémára is utalhat, amire a fogorvos segíthet fényt deríteni.

5. Baleseti sérülés: amikor valakit baleset ér, és letörik a fogából egy darab, elveszíti az egyik fogát, fáj az arca vagy az állkapcsa, esetleg a nyelve sérült, mozog egy vagy több foga, vagy nagyon vérzik az ínye, szintén nem szabad halogatni a fogorvos felkeresését.

6. Arcduzzanat: az arcunk bedagadása is jó ok, hogy időpontot kérjünk a rendelőben. Ha emellé elszíneződés vagy hőemelkedés is társul, akkor pedig azonnal telefonáljunk!

7. Harapásnál erős fájdalom: ilyenkor azért nincs helye a halogatásnak, mert a fájdalom azt jelzi, hogy a fogideg be van gyulladva, amit szakembernek kell kezelnie.

A fenti esetekben tehát inkább ne is próbálkozzunk házi praktikákkal – legfeljebb csak addig, míg eljutunk a fogorvoshoz –, legyen a mielőbbi fogászati ellátás a célunk! Bármilyen sürgős eset vagy probléma esetén keressenek minket bizalommal, igyekszünk a lehető leghamarabb ellátni Önöket!