9 tipp, hogyan óvjuk a fogzománcot


A fogzománc a fogaink külső rétege, aminek állapotára életkorunk, táplálkozási és fogápolási szokásaink is hatással lehetnek. Szerencsére kellő odafigyeléssel sokat tehetünk fogzománcunk hosszú élettartamáért – az alábbiakat érdemes megszívlelni.

A fogzománc ásványi anyagokból épül fel, ezért nagyon kemény és ellenálló – ez testünk egyik legkeményebb része –, de az idő múlása és életmódunk, főleg a nem megfelelő étkezés és a helytelen vagy kimaradó fogápolás is sokat gyengíthetnek rajta. 

Márpedig, ha a fogzománc meggyengül, esetleg elkopik, a fogak érzékenyebbé válhatnak, le is törhet belőlük egy-egy kis darab. Ezen kívül a fogzománc kopásának következtében is megtapasztalhatjuk a fogak elszíneződését (nem csak a lepedék miatt), illetve fogszuvasodással és hosszabb távon a fogak elvesztésével is fokozottan számolhatunk.

Mi minden árthat a fogzománcnak?

Erről is külön bejegyzést írhatnánk a blogba, de Doktornő szerint a legfontosabb ártó tényezők a következők: A dohányzás, a savas, valamint a túl forró és túl hideg ételek-italok, illetve ezek hirtelen váltakozása is a fogzománc károsodásához vezethet. Ezen kívül nem tesz jót, ha közvetlenül a savas kortyok vagy falatok fogyasztása után fogat mosunk, mert könnyebben megsérthetjük a savtól amúgy is kissé meggyengült zománcréteget. A szénsavas üdítőkkel is érdemes óvatosan bánni, mert ezek sem kímélik a zománcot.  

Bár a hűvös időben jól esik egy bögre forró ital elkortyolgatása, de mindenképpen érdemes odafigyelni arra, hogy a fekete tea és a kávé tannint tartalmaz, ami károsíthatja fogzománcunkat.

Mit tehetünk a fogzománc hosszú élettartamáért? 

1. Bánjunk nagyon óvatosan a savval. Szervezetünk egészének jót teszünk ezzel, fogzománcunknak különösen!

2. Aki szereti a szénsavas üdítőket, annak érdemes ritkábban fogyasztani ezeket, vagy akár teljesen lemondani ezekről. Ha nem megy, akkor válasszuk inkább azokat az ásványvizeket, amelyek csak mérsékelten szénsavasak, és ezeket is nyeljük le minél előbb, hogy a lehető legkevesebb ideig érintkezzenek a fogainkkal. 

3. Ha savasat ettünk-ittunk, várjunk legalább 20, de inkább 30 percet a fogmosással.

4. Mérsékeljük a vörösbor és a keményebb rágcsálnivalók fogyasztását.

5. Kevesen vannak tudatában, hogy csikorgatják a fogaikat. De aki ezen kapta már magát, vagy a párjától tudja, hogy éjszakánként hajlamos erre, annak érdemes azzal is tisztában lenni, hogy a fogcsikorgatástól erősen kopik a fogzománc. Szerencsére fogorvos által készített, speciális fogvédővel ezt ki lehet védeni. 

6. A dohányzás az egész szervezetre és a környezetünkre is ártalmas, de még a fogzománc egészségének is jót teszünk, ha letesszük a cigarettát!

7. Érdemes az őszi-téli időszak nagy kedvenceit, a forró teát, meleg kávét, forralt bort és társaikat is óvatosan fogyasztani. Inkább akkor, amikor ezek az italok már nem forrók, inkább kellemesen melegek, mert így az ízélmény úgy tud szuper maradni, hogy fogzománcunk sem látja kárát. 

8. Szedjünk D-vitamint és kalciumot fogaink egészségéért!

9. Nem tudjuk elégszer hangsúlyozni a megfelelő szájápolás fontosságát: a fogkefe, fogkrém, szájvíz mellett a fluoriddal bevont fogselyem használata is nagyon fontos. Ez utóbbi segíthet visszapótolni a fogzománc egyik alapanyagát, még a nehezen elérhető fogközökben is.

Mit tehetünk, ha a fogzománc már meggyengült? 

Persze, mindig könnyebb a dolgunk, ha a zománc még jó állapotban van és ezt az állapotot kell megőrizni. De ha már gyengébb, több helyen elkopott, akkor is van segítség. Enyhébb esetben a fent már említett D-vitamin és kalcium, valamint a kifejezetten fogzománc-helyreállító fogkrém használata javasolt. Ezekkel visszaépíthető az enyhén elkopott zománcréteg. 

Szép és egészséges fogzománca érdekében keressen minket bizalommal!

Bár a fogzománcot ma már szépen helyre lehet állítani, azért inkább arra törekedjünk, hogy minél jobb állapotban és tovább őrizzük meg. Ha Ön is szeretné tudni, milyen állapotban van a fogzománca, illetve mi lenne az Ön számára legmegfelelőbb következő lépés meggyengült zománc esetén, keressen minket elérhetőségeinken és foglaljon időpontot a Doktornőhöz már ma!