A fogcsikorgatás 3 kellemetlen következménye


Mindenki összeszorítja vagy megcsikorgatja néha a fogait, de ha ez rendszeressé válik, az már okozhat gondokat. Ugyanis a rendszeres fogcsikorgatás káros következményekkel járhat a fogakra, és számos más kellemetlen tünet is kísérheti.

A fogak összeszorítását, illetve a fogcsikorgatást (bruxizmust) sokszor észre sem vesszük, vagy éjszaka, álmunkban történik. Ilyenkor az erős összeszorítást kísérheti a fogak összedörzsölése, csikorgatása valamilyen irányban: előre-hátra, jobbra-balra, illetve ezek váltakozása. Ez kellemetlen hanghatással is járhat – erre alvótársunk figyelmeztethet -, de hosszabb távon fogainkra, illetve egészségünkre nézve sem lesz jó hatással.

Miért csikorgatjuk a fogainkat?

Hogy miért alakul ki a fogcsikorgatás, annak számos lehetséges oka van. Akadnak, akiknél az állkapocs vagy a fogak nem megfelelő állása a fő kiváltó ok, másoknál a stressz áll a háttérben. Megint másoknál pedig egyszerűen egy rossz szokás rögzült be, vagy csak jó érzés számukra összeszorítani, megcsikorgatni a fogaikat (például óvodás gyerekeknél van erre példa).  

Pedig a fogcsikorgatásról érdemes leszokni, mert hosszútávon nagyon kellemetlen következményei lehetnek fogainkra és akár egészségünkre nézve.

3 ok, amiért káros a fogcsikorgatás

  1. Fogcsikorgatásnál nagy nyomás nehezedik a fogsorra. Ebből adódóan idővel a fogak repedezhetnek, le is törhet egy kis darab egy-egy fogunkból, illetve a fogzománc is megsérülhet. Így egy olyan páciens, aki egykor büszke volt szép fogaira és ragyogó mosolyára, nem mer mosolyogni, kevesebbet beszél, gátlásosabbá válik a társaságban.
  2. A bruxizmust a rágóizmok és az állkapocsízület is megsínyli. Az állkapocs körüli terület begyulladhat, a körülötte lévő ínszalagok is sérülhetnek. Ez elég fájdalmas lehet, és fülfájás is kísérheti.
  3. Mivel a fogcsikorgatás gyakran álmunkban történik, vagy már annyira ösztönös cselekvéssé vált, hogy nem veszünk tudomást róla, más tünetek esetén is érdemes gyanút fogni. Ha gyakran ébredünk fogfájással, fejfájással, nyakfájással, akkor előfordulhat, hogy bruxizmus okozza ezeket a tüneteket. Ezek a fogcsikorgatás megfelelő kezelése után ahogy jöttek, úgy meg is szűnnek.

Mit lehet tenni a fogcsikorgatás ellen?

Érdemes stresszlevezetéssel próbálkozni, például több és rendszeresebb sportot beiktatni, illetve elalvás előtt egy meleg borogatás vagy melegítőpárna is jót tehet.

De ha fennáll a fogcsikorgatás valószínűsége, érdemes mielőbb időpontot foglalni egy fogászati ellenőrzésre is. Ennek során a Doktornő alapos és fájdalommentes vizsgálatot követően valószínűleg egy személyre szabott éjszakai fogvédő viselését fogja javasolni, hogy megőrizzük a fogak további kopását, illetve hogy elmúljanak az esetleges kísérőtünetek, mint a fej-, nyak- vagy fülfájás.

Személyre szabott éjszakai fogvédőéért keressen minket!