A nyár és a fogérzékenység: így óvjuk fogainkat a legmelegebb évszakban


Fogérzékenységet bármelyik évszakban tapasztalhatunk, de nyáron gyakoribb lehet. Hogy miért, illetve mit tehetünk fogaink védelméért, azt rögtön eláruljuk.

Bár nyáron a legtöbben nem a fogaink egészségére figyelünk elsősorban, egyszer csak muszáj: amikor felüti fejét a fogérzékenység. Miért gyakoribb az ilyesmi nyáron, mi válthatja ki, és mit tehetünk, hogy a legforróbb évszakban is hatékonyan tudjunk vigyázni a fogainkra?

Mitől érzékenyebbek a fogaink nyáron?

Hideg dinnye, jégkrém, fagylalt, jégkása, koktél, üdítők… még hosszan sorolhatnánk azokat az ételeket-italokat, amelyeket az év legforróbb hónapja kínál. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy a bikinik, fürdőruhák mellett ezeknek a jeges finomságoknak is szezonjuk van, és persze, hogy igent mondunk rájuk. Ez viszont fokozott fogérzékenységgel járhat együtt.

Mi áll a háttérben?

Már egyetlen hűsítő korty vagy falat után jöhet a fájdalmas reakció, melynek hátterében az állhat, hogy a fogíny visszahúzódott, így a fognyak védtelenné vált, és nagyon érzékeny. A fognyakat már nem takarja zománc, így szabadon maradhatnak az ott lévő apró csatornák és idegvégződések. Tehát ha belekortyolunk egy koktélba vagy beleharapunk egy forró lángosba, nincs, ami megvédje a fognyakat a hirtelen hidegtől vagy melegtől, és már bele is nyilall a fájdalom.

Ezért kell mindig felkeresni a fogorvost fogérzékenység esetén

Mivel ez a fájdalom amilyen gyorsan jött, úgy megy is, sokan nem fordítanak rá kellő figyelmet, így a probléma kezeletlenül marad, ami nagy hiba. Mert a fogérzékenység nem betegség, hanem egy tünet, ami akár súlyosabb problémára is utalhat, mindenképpen érdemes tehát fogorvoshoz fordulni vele.

Mit tehetünk, hogy óvjuk a fogainkat nyáron?

Persze, 40 fokban szinte nincs ember, aki nemet mondana egy fagyira, jégkrémre, jégkására vagy hideg üdítőre. És persze, nem is kell, de azt fontos észben tartani, hogy a hideg-meleg ingerek váltakozása, például a forró kávéra rögtön vaníliafagyi, vagy lángosra hideg sör fogyasztása meggyengítheti a fogzománcot, ami fogérzékenységhez vezethet.

Ezen kívül érdemes a túl sok cukor bevitelétől, a dohányzástól és az erősen színező italok, mint a kávé vagy a vörösbor fogyasztásától is tartózkodni, mert ezek is ártanak a mosolyunknak, illetve fogaink egészségének. És nem árt az sem, ha nem harapunk rá a jégkockákra buliból, illetve vigyázunk a balesetveszélyes helyzetekben, mint például a nyári sportok vagy egyszerűen csak a medence környékének csúszós kövezetén való „átkelés”.

Ha mégis baleset történne, ne halogassuk fogorvosunk felkeresését, de a nyári fogérzékenységgel kapcsolatban is érdemes egy konzultációt egyeztetni, ugyanis ma már professzionális módszerekkel, fájdalommentesen lehet segíteni a problémán.