A szájhigiénia így hathat az egészségünkre


A megfelelő szájhigiénia túlmutat fogaink és ínyünk épségének megőrzésén: lássuk, milyen hatással lehet az egészségünkre, ha nem ügyelünk rá.

Amikor azt halljuk, figyeljünk a megfelelő szájhigiéniára, a miértekre a legtöbben valószínűleg a fehér fogaknak, a ragyogó mosolynak és ínyünk egészségének megőrzését említenénk válaszként. Holott a szájhigiénia betartásának szerepe túlmutat ezen: egész testünkre, általános egészségi állapotunkra is nagy hatással lehet.

Hogyan függ össze a szájhigiénia az egészségünkkel?

Azzal valószínűleg már senkinek nem mondunk újat, hogy a szánkban baktériumok tömkelege tanyázik. Ezek egy része hasznos, más részük ellen viszont muszáj felvennünk a harcot, rendszeres és alapos fogmosással, illetve a fogközök tisztításával. Mert ha túlzottan elszaporodnak, komoly gondokat okozhatnak. Egyrészt már magában a szájban is előidézhetnek fogszuvasodást vagy ínygyulladást, ami idővel fogínysorvadássá fokozódhat.

A baktériumok a véráramba is bejuthatnak, például az íny sérülései, vagy a hiányzó fogak helyén, ami elindítja a C-reaktív protein termelődését. Ennek az anyagnak a termelődése azt jelzi, hogy a szervezetben gyulladás van. Ha folyamatosan jelen van az emberi testben, azt olyan súlyos problémák magasabb kockázatával kapcsolják össze a tudósok, mint a szívroham vagy a stroke.

Milyen további betegségekhez vezethet, ha nem figyelünk a megfelelő szájápolásra?

Tanulmányokból kiderül, hogy a kutatók összefüggést látnak a szájban tanyázó baktériumok, az ezek által okozott gyulladások és olyan súlyos betegségek kialakulása közt, mint különféle szív-és érrendszeri betegségek, tüdőgyulladás vagy épp terhesség alatt fellépő komplikációk. komplikációk. Aki viszont ügyel a szájhigiéniára és rendszeresen ellenőrizteti fogai és ínye egészségét, annál csökkenhet ezeknek a súlyos betegségeknek a rizikója.

„Ez csak egy kis fogkő!” – Ezért ne legyintsünk rá!

A tudósok szerint a fogkő a szívroham kockázatát jelezheti előre, ezért nemcsak eltávolíttatni érdemes a fogorvossal, hanem a szakembertől az étkezési és szájápolási szokásainkra vonatkozó tanácsokat sem árt megszívlelni.

A nem megfelelő szájhigiénia miatt idővel fogágybetegség (parodontitis) alakulhat ki, amit a szakemberek a cukorbetegség, a reumatoid artritisz, az érelmeszesedés akár bizonyos rákbetegségek nagyobb kockázatával is összefüggésbe hoznak.

Nem érdemes tehát halogatni és megvárni, míg nagy lesz a baj. Vegye fel kapcsolatot fogorvosával, és beszéljék át a megfelelő szájhigiéniával kapcsolatos tudnivalókat. A Doktornő is szívesen áll rendelkezésre kérés-kérdés esetén, keresse rendelőnket bizalommal!