A törött nagymetszőfogtól a több mint 10 éve tartó szakmai barátságig


A Doktornő több mint 10 éve ismeri dr. Laukó Pétert, aki a fogorvosláson belül a gnatológiát választotta szakterületének. Éppen ennek köszönhetően találkoztak, és ismeretségükből mára nemcsak szakmai együttműködés alakult ki, hanem emberileg is nagyon jó viszonyt ápolnak egymással.  

Ha ismert és elismert szakemberekről hallunk, akkor az első gondolatunk talán a versengés, mert hát ahogy a mondás is tartja: két dudás nem fér meg egy csárdában. De ennek nem muszáj így lennie, sőt, manapság már számos példát láthatunk az ellenkezőjére is. Egy ilyen példát oszt meg velünk most a Doktornő: dr. Laukó Péterhez fűződő, jól működő munkakapcsolatáról mesél, akivel a szakmai partnerségen túl emberileg is jó viszonyt alakítottak ki.

Minden egy törött nagymetszőfoggal kezdődött

Hogy pontosan mikor és hogyan indult a Doktornő és dr. Laukó Péter ismeretsége? A válaszon már mindkettőjüknek gondolkodni kell egy kicsit, hiszen több mint 10 éve találkoztak először. „Az első ’közös’ páciensünk én magam voltam. Egy hosszában eltört felső nagymetszőfog problémája vitt el Laukó doktor úrhoz, mint a gnatológia szakértőjéhez. Egy alapos mérési procedúrát követően, egy pontos diagnózis után elkészült a speciális harapásemelő sínem, amit azóta is hordok minden egyes éjszaka” – meséli a Doktornő, aki úgy érzi, kollégája szakértelmének köszönhetően minőségi változás köszöntött be az életében: fogai védelmén túl sokkal nyugodtabban is alszik éjszakánként, és kipihentebben ébred, mint korábban.

A gnatológiáról dióhéjban

De mi is az a gnatológia? „A fogorvostudomány egyik ága, amely tágabb értelemben a rágókészüléket, szűkebb értelemben az alsó és a felső fogsor érintkezését, a rágás mechanizmusát kutatja” – foglalja össze a Doktornő.

Ez a speciális tudományág nem csak azért fontos, mert ezáltal jobban megismerhetjük az állkapocs bonyolult ízületeit és azok működését, hanem azért is, mert segíthet rávilágítani, ha valami nem működik jól. A problémák orvoslásával pedig a fogak és fogágy károsodásán túl segíthet olyan fájó vagy épp tartósan nagyon kellemetlen tüneteket is enyhíteni illetve megszüntetni, mint például az alvászavar, a fejfájás, az izzadás, vagy éppen a szem alatti duzzanat és a fáradt ébredés.

Ahol a fogorvoslás családi hagyomány

Nálunk, a Top-Dentnél nagyon fontos, hogy praxisunk magas nívót tudjon képviselni, ezért is működünk együtt számos szakmai partnerrel, többek közt budapesti kollégákkal is. A Laukó doktor úrral való kapcsolat pedig több szempontból is különleges és érdekes. Sokan tudják róla, hogy a Centrocc Dental cégvezetője, gnatológusa és fogszakorvosa, de aki náluk megfordul, az előtt az sem titok, hogy a családja több generációra visszamenőleg jelen van a fogorvoslásban. Dr. Laukó Péter hazánk egyetlen negyedik generációs fogszakorvosa.

Dédapja, Weisz Zsigmond 1910-ben kapott fogtechnikusi diplomát, később pedig a nagyapja, édesapja, édesanyja és Laukó doktor úr is a fogorvoslást választotta hivatásul. Édesapja, dr. Fehér Tibor külföldi évei alatt ismerkedett meg a gnatológiával, amit dr. Laukó Péter is szakterületének választott.

Ez a terület a Doktornő szerint is nagyon érdekes és különleges, és azt is meg kell említeni, hogy a páciensek döntő többségének is előnyére válhat egy gnatológiai konzultáció. „Több évtizedet töltöttem már el ebben a szakmában, és ez idő alatt azt tapasztalhattam meg, hogy tulajdonképpen szinte nincs olyan ember, akinek az állkapocs-pozíciója optimális lenne. Éppen ezért örültem annak a lehetőségnek, hogy Laukó doktor úr nem zárkózott el a közös együttműködés lehetőségétől. Ez a munkakapcsolat lehetővé teszi számunkra, hogy a tünetekkel is rendelkező páciensek olyan fogpótlásokat kapjanak tőlünk, amelyek a jövőben hozzásegíti őket a panaszmentes élethez” – teszi hozzá a Doktornő, aki a szakmai partnerségen túl azt is fontosnak tartja, hogy emberileg remekül kijönnek egymással Laukó doktor úrral.