Az öt leggyakoribb fogászati probléma


“Mutasd a mosolyod, megmondom, ki vagy!” – ismerjük a mondást és abban is egészen biztosan megegyezhetünk, hogy egy szép, magabiztos mosolynál nincs szebb. Sajnos még mindig félünk a fogorvostól és hajlamosak vagyunk elhanyagolni fogainkat, pedig az önfeledt mosolygás kulcsa a tökéletesen ápolt és rendezett fogsor. Lássuk, mik a leggyakoribb problémák, amiért mégis hajlandóak vagyunk felkeresni fogorvosunkat.

Nem túlzás azt állítani, hogy a minőségi élet egyik alapját az egészséges fogak jelentik. Egy hiányos, rossz állapotú fogsor nem csak komoly étkezési, életminőségbeli problémákat okozhat, de például önbizalomhiányt is eredményezhet. Magyarországon az életkori sajátosságokon, a helytelen étkezési szokásokon és a megfelelő fogápolási rutin hiányán túl komoly problémát jelent az is, hogy a felnőtt lakosság csupán egyharmada jár rendszeresen fogorvoshoz – annak ellenére, hogy az időben felfedezett fogászati problémákat könnyebb, gyorsabb és nem utolsó sorban olcsóbb is orvosolni. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy rendszeres ellenőrzéssel megelőzhető számos olyan betegség is, amely akár fogvesztéssel járhat. Rendelőnket felkereső pácienseink az alábbi problémákkal fordulnak leggyakrabban hozzánk:

1. Fogszuvasodás
Fogainkat életkortól függetlenül számos környezeti hatás éri, ami miatt a fogzománc fokozatosan elveszítheti ásványi anyag tartalmát. Általában a nem megfelelő szájhigiénia eredményeként, valamint a túlzott cukorfogyasztás, a dohányzás és a fogorvosi kontroll hiányának következményeként az elvékonyodott zománc megsérülhet és kilyukadhat. Ez önmagában nem jár fájdalommal, sokáig tünetmentes marad, rendszeres fogászati szűréssel azonban azonnal észrevehető. Ilyenkor a lyukat alapos tisztítás után betömik és helyreállítják a fogzománc felszínét. Gyakorlatilag ez a leggyakoribb, könnyen és gyorsan orvosolható fogászati probléma (súlyosabb esetben azonban szükség lehet a fog eltávolítására, majd pótlására is).

2. Sérült fogtömés
Az esztétikai, a porcelán vagy a hagyományos amalgám tömés sem tart örökké, így bizonyos idő után akár külső behatás nélkül is megsérülhet, letörhet belőle egy darab vagy akár ki is eshet. A régi, korszerűtlen tömések elavulhatnak és gyakran mindenféle fájdalom nélkül, szinte észrevétlenül elhalhat velük együtt az egész fog. Rosszabb esetben súlyos gyulladás is kialakulhat, ami rendkívüli fájdalommal jár, ezért is érdemes az első tünetnél azonnal orvoshoz fordulni.

3. Fogínygyulladás
Napjaink népbetegségeként is tartják számon a vérző ínyt, ami elsőre elég ijesztő is lehet. Az eleinte csak fogmosáskor vagy egy keményebb falatba való harapáskor jelentkező tünet hátterében szinte minden esetben az íny valamilyen gyulladása áll, amit fogkő vagy felhalmozódott lepedék okozhat. Kezelésével, azaz a fogkő leszedésével az íny “fellélegzik”, regenerálódik és megszűnik az ínyvérzés is. Súlyos, előrehaladott állapotban azonban parodontitis (fogínysorvadás) is kialakulhat, amivel a fogíny “visszavonul” és a fogakat támogató szövetek elveszhetnek. Ennek a kezelése elég fájdalmas és hosszantartó, bizonyos esetekben pedig csak műtéti úton lehetséges.  

4. Érzékeny fogak
A hidegre vagy melegre, néha harapásra érzékeny vagy fájó fog gyakori jelenség, hátterében sok minden állhat: fogszuvasodás, a fog felszínének sérülése vagy akár a rossz fogmosási technika is. Az érzékeny fogakat nem árt komolyan venni és minden esetben orvoshoz fordulni a problémával, hiszen ezzel megelőzhető a későbbi, komolyabb és fájdalmasabb probléma.

5. Szabálytalan fogsor
Míg korábban ez csak a gyerekeknél volt “divat”, manapság egyre több fogszabályozót viselő felnőttet is lehet látni – sokan az elmaradt fiatalkori kezeléseket próbáljak így pótolni és rendezettebbé varázsolni fogaikat. A szabálytalan fogsor minden esetben a felnőtt fogak kialakulásával már láthatóvá válik, de tévedés azt hinni, hogy ez csupán esztétikai probléma. Kialakulása összetett; genetikai hajlam, a fogak rossz fejlődése vagy egy-egy felvett szokás (pl. kisgyerekeknél az ujj a szájban) is okozhat csálé fogakat, melyek később nagyon zavarók tudnak lenni. Nem csak lelki, testi tüneteket is eredményezhet egy-egy össze-vissza mosoly, hiszen fogaink elsődleges szerepe a rágás, a táplálék megőrlése. A ferde, megdőlt fogak rossz helyzetén minden esetben addig érdemes javítani, amíg azok el nem érik megfelelő pozíciójukat. A tudomány és a technika mai állásának köszönhetően többféle fogszabályozási megoldás létezik, a hagyományostól kezdve egészen a “láthatatlan” fogszabályozóig, amelyeknek gyakorlatilag csak a pénztárcánk szab határt – sosem késő elkezdeni.   

Mint nagyon sok mindenben, fogaink egészségének védelmében is a legfontosabb a prevenció. Számos olyan fogászati probléma létezik, ami tünetmentes, ezért csak fogorvosi ellenőrzés során derül ki. Mindig érdemes megelőzni a bajt és rendszeresen részt venni a szűréseken, hiszen az időben észrevett és kezelt fogbetegségekkel akár meg is menthetjük fogainkat.
Ne halogasson, jelentkezzen be hozzánk! Családias légkörrel és maximális szakértelemmel várjuk!