Elektromos, szónikus vagy hagyományos fogkefe: kihez melyik illik?


Fogaink egészségének megőrzéséhez elengedhetetlen a rendszeres és alapos tisztítás. Ennek egyik alapeszköze pedig nem más, mint a fogkefe, amiből manapság már tényleg elég sokfélét lehet kapni. De melyiket válasszuk: az elektromosat, a szónikusat vagy maradjunk a hagyományosnál? Kihez milyen fogkefe illik?

Aki le szeretné cserélni a fogkeféjét, vagy esetleg a reklámok láttán elgondolkodott azon, hogy hagyományosról elektromos fogkefére vált, az nemcsak a bőség zavarával szembesülhet, hanem a szónikus fogkefék képbe kerülésével teljesen össze is zavarodhat. Tegyük hát gyorsan rendbe a különbségeket, előnyöket és azt, kinek melyiket érdemes választania.

Kézi vs „motoros” fogkefék

Ha fogkefét szeretnénk vásárolni, alapvetően két lehetőségünk van: manuális vagy „motoros” közül választhatunk. Az előbbit mindnyájan ismerjük, az utóbbiból viszont most már kétféle van, az elektromos és a szónikus. Ezek közt a fő különbség a fordulatok száma. Míg az elektromos percenként legfeljebb nagyjából nyolcezer fordulatot végez, a szónikus akár 60 ezerre is képes.

Csak összehasonlításképp, a hagyományos fogkefével percenként legfeljebb 300 mozdulatot tudunk végezni, de egy fárasztó nap után vagy egy álmos reggelen ennél valószínűleg jóval kevesebbet.

Kinek ajánlott az elektromos fogkefe? 

Aki szeretne alaposan, hatékonyan tisztítani a fogait, méghozzá úgy, hogy ehhez nem kell mozgatnia a kezét, csak egy helyben kell tartania az eszközt, annak az elektromos fogkefe jó választás lehet. De azoknak is ajánljuk, akik azért nem szeretnek fogat mosni, mert unalmas: egy ilyen kütyüvel szinte játékká válik ez a napi rutin! Főleg, ha olyan típust választunk, amit mobil appal is össze lehet kötni. Ez egyébként nemcsak érdekes, hanem abban is segíthet, hogy nyomon követhessük fogtisztításunk hatékonyságát. 

Időzítő, nyomásérzékelő

Bizonyos típusokban időzítő is van, hogy mindig kellő időt szánjunk a fogmosásra. De vannak olyan elektromos fogkefék is, amelyekben nyomásérzékelő jelzi, ha túl erősen rányomjuk a fogunkra. Ez segíthet megelőzni a fogzománcnak a túl erős tisztításból adódó esetleges kopását.

Ki válasszon inkább szónikus fogkefét?

A szónikus fogkefe hatékony segítőtárs lehet érzékeny fogak és fogínybetegségek esetén. De azoknak is jó választás lehet, akik az elszíneződésekkel is szeretnének leszámolni. Illetve, mivel ezek a fogkefék képesek percenként a legtöbb fordulatra, azok is gyorsan megszerethetik, akik nem szeretnek fogat mosni, mert így valamelyest akár le is rövidülhet ez a napi kétszeri rutin. 

A fogközök tisztítását se feledjük!

Elektromos vagy szónikus fogkefe esetén se maradjon el a fogközök tisztítása: ne mellőzzük a fogselymezést, illetve a fogköztisztító kefe használatát.

Ki maradjon inkább a hagyományos fogkefénél?

Aki a fent említett előnyök ismeretében sem akar elektromos vagy szónikus fogkefére váltani, mert zavarja a zaj, a rezgés a szájában, vagy nem engedhet meg magának egy ilyen (a hagyományos fogkefék többszörösébe kerülő) kütyüt, annak egy sima fogkefe is hasznos segítőtársa lehet, reggel és este. 

A gyerekeknél fontos, hogy tanulják meg a hagyományos fogtisztítást is

Bölcsödés és óvodás gyerekeknek is a hagyományos fogkefét ajánljuk, főleg azért, hogy megtanulják a helyes fogmosást. Később, ha mindenképp szeretnének elektromos fogkefét használni, azt javasoljuk, hogy felváltva, a manuális fogkefét gyakrabban használva tegyék. 

A fogmosás ne csak egy kötelező hanem vidám családi élmény legyen a legkisebbeknek is!

Ne feledjük, a fogak mosása a legfontosabb. És ha valaki az ő egyéni ízlése vagy lehetőségei alapján úgy dönt, inkább manuálisan tenné, azzal nem is vitatkoznánk – a semminél, vagyis az elmaradó fogmosásnál ez a módszer is sokkal jobb!

Még lenne kérdése a fogtisztítással, fogápolással kapcsolatban? Keresse bizalommal rendelőnket elérhetőségeink bármelyikén!