Előzzük meg a fogínyvérzést!


Manapság egyre nagyobb problémát okoz, hogy bár az emberek nagy része tapasztalja magán a fogínyvérzést, de csak nagyon kis százalékuk fordul vele orvoshoz. Fontos tudni, hogy a fogínyvérzés mindig valamilyen problémát jelez a szervezetben, így annak minden esetben következményei lehetnek, ha nem találunk rá időben megoldást. A megfelelő kezeléssel sok esetben nem csak a fogvesztés, de a szervezetet érintő más betegségek nagy része is megelőzhető. Amennyiben nem egy konkrét sérülés esete áll fenn, érdemes figyelni a duzzadt, kipirosodott, érzékennyé vált ínyt. Általában ilyenkor ez a jelenség kellemetlen szájszaggal is párosul. Mi a rendelőnkben mindig elmondjuk pácienseinknek, hogy néha érdemes otthon, a fogmosáskor nagyobb hangsúlyt fektetni az íny vizsgálatára. Megfigyelhető ilyenkor az íny visszahúzódása, vagy az említett ínyduzzanat is. Ezen esetek bármelyikénél forduljunk azonnal szakorvoshoz, hogy ki lehessen zárni komoly alapbetegségeket, mint pl. a vérzési rendellenességeket, vagy a leukémiát.

A fogínyvérzés lehetséges okai:

1. Sérülés. Bármilyen szájápolási eszközzel tudunk vérzést okozni a szájban, amennyiben nem jó technikát választunk meg a használatukhoz. Pl. túl erősen mossuk a fogainkat, vagy túl nagy erővel vezetjük be a fogselymet a két fog közé, amely ilyenkor megszaladhat. A helyes fogmosási technikáról szóló blogunkat az oldalunkon elolvashatja.
2. Betegség. Fontos tudni, hogy a szervi betegségek is okozhatnak fogínyvérzést. Szívproblémák, vese vagy a máj alul működése, de még a cukorbetegség is.
3. Terhesség, hormonális változások. Nem véletlen, hogy a kisbabát váró hölgyeknél elengedhetetlen a folyamatos fogászati kontroll, mert az ún. terhességi ínygyulladás bizony valós probléma lehet.
4. Gyógyszerek, vitaminhiány. Sajnos bizonyos anyagok, gyógyszerek (véralvadásgátló, fájdalomcsillapító stb.), vagy a vitaminok (C, K) hiánya is okozhat ilyen jellegű panaszokat.
5. Ínygyulladás. Az ínyvérzés leggyakoribb oka, melyet azért is komolyan kell venni, mert legtöbb esetben ez vezet fogvesztéshez.

Fontos megjegyezni, hogy  az alapos szájhigiénia orvosi segítséggel együtt megszüntetheti a már kialakult problémát. Rendelőnkben minden esetben kihangsúlyozzuk ennek fontosságát. Lépjen velünk kapcsolatba és kérje szakmai segítségünket!