You are here

Az endodoncia a gyökérkezelés segítségével gyógyítja meg a pácienseket

Előfordulhat, hogy a fogak gyökere időre-időre begyullad. Ez a probléma általában nagy fájdalommal, duzzanattal és érzékenységgel jár. Sok páciens ilyenkor az endodoncia segítségét kéri, ami egészen pontosan a gyökérkezelést takarja. A folyamatos általában hosszadalmas és kockázatos, ám a fogorvosok mindent elkövetnek annak érdekében, hogy megtartsák és meggyógyítsák a páciens beteg fogát. A kezelést élő és elhalt fogak esetében is el lehet végezni.

Az endodoncia során a röntgenfelvétel készítése után a szakember feltárja a gyökércsatornát. Fontos, hogy a fogorvos ezt a részt teljesen megtisztítsa a baktériumoktól. A kifúrt gyökércsatornát le kell zárni tömítőanyag segítségével. Ezzel elejét lehet venni a további fertőzéseknek és gyulladásoknak. Az endodoncia biztosítja azt, hogy a fogak minél kisebb valószínűséggel repedjenek meg vagy törjenek ki. A beavatkozás végén a fogorvos újra röntgenfelvételt készít a kezelt fogról. Ennek segítségével könnyen meg lehet állapítani azt, hogy mennyire volt sikeres a kezelés. Az a megfelelő, ha a gyökértömés a csúcsig ér és teljesen kitölti a gyökércsatornát, hermetikusan lezárja azt.

Sajnos sok embernek borsózik a háta már magától az ’endodoncia’ szótól is. Ez arra vezethető vissza, hogy a közvélekedés szerint a gyökérkezelés nagyon fájdalmas. A szóbeszéd szerencsére nem igaz, a beavatkozást helyi érzéstelenítés segítségével végzik, ezért nem kell problémákra számítani. Azt viszont mindenképpen érdemes szem előtt tartani, hogy a gyökérkezelés általában egy hosszadalmas, több kezelésből álló folyamat. Szerencsére a várandós kismamák is kérhetik az endodoncia segítségét, mivel az érzéstelenítő terhesség alatt is használható.

A tapasztalt fogorvosok számára nem jelenthet problémát a gyökérkezelés elvégzése.