You are here

A fogászati állapotfelmérés ajánlott mindenki számára

Minden embernek érdemes félévente felkeresnie a fogorvosát, hiszen a fogászati állapotfelmérés során akár komoly problémákra is fény derülhet. A kevésbé súlyos megbetegedések kezelése is könnyebb, ha hamarabb felfedezik őket.

Az emberek azonban sok esetben tartanak a vizsgálattól, mert úgy gondolják, hogy az állapotfelmérés fájdalmas. Ez szerencsére egyáltalán nem igaz, első lépésben ugyanis csak a páciens egészségügyi állapotát diagnosztizálják a fogászat orvosai.

A szakember először szabad szemmel tekinti meg a fogakat, majd tükörrel is megvizsgálja őket. Az állapotfelmérés során természetesen különösen nagy hangsúlyt fektet azokra a fogakra, amelyekkel korábban probléma volt. Igény esetén a fogorvos fogkőeltávolítást vagy fogfehérítést is végez.

A fogsor megtekintése után a szájüreg következik. Ez nagyon fontos, ugyanis az utóbbi években megnövekedett az ilyen típusú betegségekkel küzdők száma. A dohányzó páciensek esetében elengedhetetlen ez a vizsgálat. Szerencsére így igen könnyen ki lehet szűrni a szájüregi daganatos megbetegedéseket.
A fogorvos egyes esetekben röntgenfelvétel készítését javasolhatja, mivel így könnyebben képet lehet kapni a fogak állapotáról. Az elemzés és a pontos diagnózis után következhet a fogászati kezelés.

Az állapotfelmérés végén a fogorvos tanácsokat ad a szájápolással kapcsolatban, hiszen ez elengedhetetlen annak érdekében, hogy a fogak egészségesek és szépek maradjanak. Érdemes minőségi fogkefét, valamint fogselymet és szájvizet is használni a betegségek megelőzése érdekében.

A rendszeres állapotfelmérés nélkülözhetetlen, mert a fogászati problémák sajnos igen gyakoriak. A fogorvos segítségével azonban elejét lehet venni a komolyabb betegségeknek, ezért tanácsos minél hamarabb időpontot kérni a fogászaton.