You are here

A fogfájás oka nemcsak a lyukas fog lehet

Számtalan ok állhat a fogfájás mögött. Sokaknak egyből egy lyukas fog jut eszébe, ám nem mindig ez van a tünetek hátterében. Az sem mindegy, hogy csak egy vagy akár több fog is fáj, illetve hogy állandó-e a kellemetlenség vagy csak rágás közben keletkezik. Egy biztos azonban: kizárólag egy tapasztalt fogorvos tudja megállapítani azt, hogy mi rejtőzik pontosan a gond hátterében. Az is előfordulhat, hogy például egy korábban letört fog okoz problémákat. A fognyaki szuvasodás is előidézhet ilyen fajta gondokat sajnos.

Akinek érzékenyek a fogai, annak hideg vagy meleg étel fogyasztása után is számítania kell a fájdalom megjelenésére. A rosszul felhelyezett korona vagy tömés szintén kiváltó okai lehetnek a páciens gondjainak. A bölcsességfog által okozott fájdalom akár sokkal messzebb is kisugározhat a szájon belül. Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a fogfájásnak akár lelki okai is lehetnek. A sok idegeskedés és az elnyomott agresszió könnyen okoz fogakkal kapcsolatos panaszokat.

A fogorvos először mindenképpen megvizsgálja a páciens fogait. Megkérdezi a beteget, hogy pontosan hol érzi a fájdalmat és ennek megfelelően kezdi el a kezelést. Ha tényleg egy vagy több lyukas fog az oka a problémának, akkor a megoldás egyszerű, hiszen csak be kell tömni a keletkezett üreget. Ha azonban az orvos úgy gondolja, hogy nem erre vezethető vissza a probléma, akkor elindul a kutatás az okok feltárása érdekében. Az is előfordulhat, hogy ez egy hosszabb folyamat lesz.

Azt mindenképpen érdemes viszont megjegyeznünk, hogy a rendszeres fogmosással és szájápolással könnyen meg lehet előzni a fogfájás okozta tüneteket. Nem kell egy lyukas fog miatt nyűglődni, s a fogfájás réme sem fogja a pácienst ijesztgetni. Persze panaszmentes időszakban is érdemes felkeresni a fogorvost, aki az általános ellenőrzésen vet egy pillantást a hozzá forduló fogaira.