You are here

A góckutatás segítségével megtalálható az állandósult gyulladás oka

A góckutatás során a szakorvosok azt keresik, hogy van-e a beteg szervezetében olyan elváltozás, ami kórokozókat kibocsátva betegíti meg a szervezet egyéb, gyengébb területeit. A lappangó elváltozások feltérképezése szempontjából elengedhetetlen a góckutatás. A fogak alatt is létrejöhetnek ilyen kórokozókkal teli elváltozások, amik további panaszokat okozhatnak bárhol a testen belül. A gócok általában a foggyökereknél alakulnak ki, bár ott tüneteket sok esetben nem okoznak, a problémák már csak a másodlagosan megbetegített szervnél jelentkeznek. Fontos a gyulladást a kiindulási helyen is megszüntetni, mert a másodlagosan megbetegített szerv kezelésével nem érhető el tartós eredmény.

De hogyan ismerhető fel a fogaknál a probléma? A fogorvos először alaposan megvizsgálja a gyanús fogakat és megnézi az íny állapotát is. Feltétlenül szükséges ilyenkor fogászati röntgenkép készítése is, mivel így igen könnyen kideríthető, hogy mi a baj. A góckutatás után feltárt fogászati gyulladás esetében a gyökérkezelés, a gyökércsúcsrezekció vagy a fogágygyulladás megszüntetése vezethet igen gyorsan eredményre. Ha a folyamat nem állítható meg, akkor végső esetben a foghúzás is szóba jöhet. Ha a góc eltűnik, akkor a megbetegített szerv állapota is hamarosan látványosan javulni fog. Megszűnhet a gyakran gócok által okozott hajhullás, az ízületi fájdalmak mérséklődhetnek, valamint a petefészekkel és a prosztatával kapcsolatos betegségek is eltűnhetnek. Mivel a problémás fogak gyakran okoznak gócokat, ezért a fogászati góckutatás elengedhetetlen a teljes gyógyulás érdekében.

Érdemes az elváltozásokat minél hamarabb feltárni, mert így könnyebben és gyorsabban megszüntethetőek a gyulladások. A fogorvosok komoly és hathatós segítséget nyújtanak a gócok esetén a pácienseknek.