Ezek lehetnek a férfi és női fogsor közti fő különbségek


Vannak a férfi és női fogsorra egyaránt jellemző dolgok, például, hogy a megfelelő szájhigiéniára ügyelni kell. De vannak különbségek is, amelyeket szintén fontos szem előtt tartani.

A női és a férfi fogsor közti fő különbségek hátterében elsősorban a női szervezetben zajló hormonális változások állhatnak. Ez lehet az oka annak is, hogy bár a nők általában jobban figyelnek a szájhigiéniára, az ő fogaik hamarabb romlanak. Szerencsére ezeknek a hormonális folyamatoknak az ismeretében sokat tehetünk azért, hogy odafigyeljünk a fogainkra, és javítsunk a kialakuló helyzeten.

Miben más a helyzet a nőknél, mint a férfiaknál?

A nők életében öt olyan időszakot lehet kiemelni, amikor hajlamosabbak lehetnek a különböző dentális problémákra. Ilyen a pubertás időszaka, a menstruáció (minden hónapban), a hormonális fogamzásgátlók szedése, a várandósság és a menopauza időszaka.

A rossz fogak mentális problémákhoz vezethetnek

Egy kutatás szerint mindkét nemnek fontos, hogy szép legyen a mosolya, de a nőknek fontosabb. 78 százalékuk mondta azt, hogy rossz fogaik negatívan hatottak a mentális egészségükre, míg a férfi alanyoknál ez az arány 63 százalék volt.

A pubertás során több női hormon termelődik a szervezetben, ami oda vezethet, hogy a lányok ínye puha lesz és vörös. Ilyenkor fogmosás közben gyakrabban vérezhet az íny. Az első menstruációval megemelkedik a progeszteronszint, ami – a hormonális fogamzásgátlókhoz hasonlóan – szintén ilyen tüneteket, illetve esetenként aphtákat is okozhat. A terhesség alatt megváltozik a hormonháztartás, de a magasabb progeszteronszint „fogrontó” kellemetlen hatásai itt sem maradnak el.

A menopauza időszakában pedig az ösztrogén, pontosabban annak csökkenése lehet a ludas, többek közt a fogak elvesztéséhez is hozzájárulhat. Mert ebben az életszakaszban csökken például a nyál mennyisége is a szájban, így nem sikerül elég hatékonyan semlegesíteni a kórokozókat és savakat. Ez pedig a fogak pusztulásához és akár ínybetegségekhez is vezethet.

Rendszeres kontrollal megmenthetők a fogaink

Bár sokan az idő múlásának tudják be a fogak romlását, vagy a hormonális változások természetes velejárójának tekintik, ebbe nem kell beletörődni. Sőt! Érdemes rendszeresen bejelentkezni egy fogászati ellenőrzésre, ahol a fogorvossal egyeztetve, az ő tanácsait megfogadva, a hormonok hatását mérsékelve tényleg sokat lehet tenni a fogak megmentéséért.

Másképp érzékelik a fájdalmat a férfiak, mint a nők?

Egy amerikai tanulmány szerzői 48 huszonéves férfi és nő válaszát hasonlították össze kétféle kappa-opiát fájdalomcsillapítóra, bölcsességfoguk eltávolítását követő három órán belül. És arra jutottak, hogy mindkét gyógyszer hatékonyabban csillapította a fájdalmat nőknél, mint férfiaknál, pedig a nők a gyógyszer bevétele előtt nagyobb fokú fájdalomról számoltak be. Az okot egyelőre nem tudják, de valószínűsítik, hogy a fent már említett hormonok okozzák.