Fogpótlások

_

Praxisunk nem csupán a fogak megőrzésében, de az elvesztett fogak pótlásában is professzionális segítséget nyújt. A fogpótlás a fogorvoslás azon területe, melynek egyszerre kell összpontosítania a páciens egészséges rágófunkciójának visszaállítására, a fogpótlás tisztíthatóságára, kifogástalan esztétikájára és a meglévő fogakkal, további fogpótlásokkal való viszonyára. Nagy precizitást, jó esztétikai- és arányérzéket követelő alkotó munka, amely látható és érezhető hatással van a páciens életminőségére.

Miért szükséges pótolni az elvesztett fogakat?

_

A fogazat -hasonlóan bármilyen rendszerhez- a funkcióját akkor tudja optimálisan ellátni, ha annak minden alkotóeleme megfelelően működik. Ez a rendszer úgy van “finomhangolva”, hogy abban a fogak között a teher egyenletesen oszlik meg, a rendszer stabil, a benne résztvevő fogak megfelelően kihasználják a számukra rendelkezésre álló teret. Ha egy vagy több fogat eltávolítunk a rendszerből, a teljes rendszernek át kell hangolódnia ahhoz, hogy megtalálja az új egyensúlyi pozícióját. Ez a fogak elmozdulásával, rágósíkból kiemelkedésével is járhat. Minden további elveszített fog hasonló változásokat generál a rendszerben, és hosszú távon mindegyik ilyen változás kicsit nehezebbé teszi a megfelelő fogpótlás elkészítését. Az időben elkészített fogpótlás rengeteg későbbi probléma kialakulását előzheti meg.

Milyen fogpótlásokat készítünk?

_

Rögzített fogpótlások
A páciens életminősége szempontjából a rögzített fogpótlások sokkal nagyobb komfortérzetet biztosítanak, mint a kivehető fogsorok, ezért általában törekszünk arra, hogy amikor csak lehetséges, fix pótlást készítsünk. Ebben fogtechnikai laboratóriumi partnerünk együttműködésére van szükségük, a fogpótlásokat ők készítik el pácienseink számára.

Rögzített fogpótlásnak tekinthetjük a hidakat és a koronákat. Ezek fogtechnikusok által részben kézzel, részben digitális technológia által készült műfogak, melyeket rögzíthetünk a természetes fogakra is, ha azokat előzetesen megfelelő formájúra csiszoltuk, de implantátumok is szolgáltathatják az alapot. Megjelenésük a természetes fogak pontos mása, észrevétlenül illeszkednek a mosoly esztétikájába.

Hidak és koronák készülhetnek hagyományos kivitelben, ebben az esetben egy fémből készült váz adja a koronák belső szerkezetét, ez pedig kívülről fogszínű porcelánnal van leplezve.

Azonban manapság már sokkal népszerűbbek a fémmentes megoldások, melyekkel a leggyönyörűbb koronák készülnek.

A rögzített fogpótlásokat a páciens otthon nem tudja eltávolítani. Tisztításukra különösen ügyelni kell, különösen, ha hídpótlásról beszélünk, hiszen ebben az esetben a pillérek közötti területen a híd alatt is el kell végezni a tisztítást.

 

 

Kivehető fogpótlások
Amikor nincs lehetőség fix fogpótlás elkészítésére, még mindig van mód arra, hogy más módon pótoljuk a hiányzó fogakat. Ma már rengeteg olyan kényelmi megoldás használatában gondolkodhatunk egy kivehető pótlás készítésekor, ami a páciens számára komfortosabbá teszi a mindennapokat.

A kivehető fogpótlások más szokásokat kívánnak meg, ha tisztításról, étkezésről, vagy a viselésről van szó. Tisztításuk rendszerint a szájon kívül történik fogsortisztító kefével, és a fogsortisztító tabletták használata is rendszeresen javasolt. A páciensek életminősége növelése érdekében, ma már nagy segítségünkre van az implantáció. Egy személyes találkozó alkalmával, egy alapos szájvizsgálat és CT vizsgálat segítségével, meg tudjuk tervezni az Önnek legideálisabb fogpótlást.

Kombinált fogpótlások
Igen gyakori, hogy a páciens idővel egymás után elveszíti a rágófogait, a metszők és a szemfogak pedig viszonylag épek és stabilak maradnak. Ez a helyzet azért okoz néha fejtörést, mert rögzített fogpótlást ilyen esetre igen nehéz készíteni. Hídpótlást nem tudunk tervezni, mert hátul nem lenne tartópillére, az implantátum beültetése pedig gyakran azért nehézkes, mert ebben a régióban különösen hajlamos az állcsont a leépülésre.

Az ilyen esetekben általában kombinált fogpótlás készítését javasoljuk, ami rendelőnk egyik kuriózuma, nagyon sok páciensnek segítettünk már ezzel a megoldással a rágó funkció visszaállításában. Ez egy fix, és egy kivehető elemből áll. Az esztétikai zónában lévő fogakra rögzített korona kerül, ezzel a mosolyt is felfrissítjük.

A hiányzó rágófogak helyére kivehető fogpótlás készül, melynek két oldala egy patkó alakú fémívvel összeköthető. Ez az ív a metszőfogak mögött fut, így esztétikai problémát nem okoz, de segít a nagyobb stabilitás elérésében.

Más esetekben a kivehető rész egy precíz zárszerkezet segítségével a rögzített koronákhoz kapcsolható. Ezáltal a rágófogak pótlásai stabilan rögzülnek szájban, az elmozdulás veszélye nélkül.

Az MK1 reteszes zárszerkezetek segítségével azoknak a pácienseknek is tudunk segíteni, akiknek csupán az egyik oldalon hiányoznak az őrlőfogai.

Várjuk rendelőnkben!

328Foto

Foglaljon időpontot egyszerűen!

9200 Mosonmagyaróvár, Gyümölcsös u. 37.

0036-96/704-063

info@top-dent.hu