KÉRDÉSEK

Gyakran Ismételt Kérdések

Kérdései vannak ?

Összeszedtük azokat a kérdéseket, amikkel segítünk Önnek, hogy átlássa a különböző kezeléseket és választ kapjon kérdéseire. Amennyiben maradt még Önben megválaszolandó téma, küldje el kérdését a jobb oldali form segítségével és amint tudunk, válaszolunk.

GY.I.K.

Fájdalmas-e az implantációs kezelés?

Érzéstelenítést használunk. A legtöbb beteg arról tájékoztatott bennünket, hogy a beavatkozás után sokkal jobban érezte magát, mint azt várta.

Implantátumos fogpótlás esetén ugyanazzal az erővel és nyomással rághatok, mint a természetes fogakkal?

Igen. Egy rövid átmeneti fázis után a terhelhetőség ugyanaz, mint a természetes fogaknál.

Hogyan ápoljam implantátumaimat?

A hosszú távú sikeresség egyik fő meghatározója a rendszeres és magas szintre emelt szájápolás. Ehhez szüksége van Önnek néhány kiegészítő eszközre is, mint pl. interdentális fogkefére, Superflossra, és esetleg szájzuhanyra is. A rendszeres orvosi kontroll itt is elengedhetetlen!

Probléma-e az idős kor implantátum beültetése esetén?

Önmagában nem. Sokkal fontosabb az egészséges életmód, és az egyéb betegségek kezelt mivolta. Így nem lehet akadálya az implantációnak.

Mennyi idő alatt lesz kész az implnatációs fogpótlás?

Ez egyénenként erősen eltérő lehet, függ például attól, hogy a pótlandó fogat, fogakat mennyi ideje távolították el, van-e lehetőség azonnali implantációra, illetve, hogy szükséges-e csontpótlás. Ezek a tényezők több hónapot is módosíthatnak a kezelés időtartamán fölfelé és lefelé is, de átlagosan elmondható, hogy a legtöbb esetben 3-6 hónapon belül szép és tartós, végleges fogpótlással távozhat tőlünk. De csak a legközelebbi kontrollig! 🙂

Implantációs kezelés során, a gyógyulási időben fog nélkül kell maradnom?

Szerencsére több megfelelő megoldás is létezik az átmeneti fogpótlásra, ezek a kezelés különböző fázisaiban akár cserére is szorulhatnak. A kezelése tervezésekor figyelembe fogjuk venni körülményeit és kérdéseit, és megbeszéljük, milyen ideiglenes fogpótlást tudunk készíteni Önnek.

Probléma-e implantációs esetén, ha dohányzom?

A dohányzás rossz hatással van a csontgyógyulásra, a sebgyógyulásra, és számtalan más okot is fel lehetne még sorolni, amik miatt nem kifejezetten előnyös az implantátumokra nézve ez a káros szokás. Természetesen a dohányzás sem jelent minden esetben kizáró tényezőt, de konzultációja során érdemes megbeszélnünk a részleteket.

Mennyire tartósak az implantátumok?

A tartósság nagyon nagy mértékben függ attól, el tudja-e sajátítani azt az otthoni fogápolási rutint, amit az implantátumos fogpótlások megkívánnak. Emellett fontos, hogy minden probléma kialakulását már csírájában megakadályozzuk, ezért fél évenként kontroll időpontra és professzionális higiéniai kezelésre várjuk vissza rendelőnkbe! Mindezek betartása mellett 25-30 évig, de akár élethosszig is megőrizheti az implantátumait.

Hogyan történik az implantációs kezelés megtervezése?

Először is meggyőződünk a szájüreg anatómiai adottságairól, ezeket rögzítjük, ill. felmérjük az Ön elvárásait. Digitális röntgenfelvételt készítünk, amely kisebb sugárdózissal terheli Önt, és számunkra lehetővé teszi az implantáció megtervezését speciális szoftverek segítségével. Amennyiben szükséges, CT- vizsgálatot is végzünk. Kiértékeljük a röntgenvizsgálatokat, és a szájvizsgálatokkal együtt pontos, gondos tervet készítünk pontos idő-, és költségütemezéssel. Ön a kezeléssel kapcsolatos döntését már ezeknek az információnak a birtokában hozhatja meg.

Fogfehérítés esetén mit tegyek, ha a kezelés folyamán érzékennyé válnak a fogaim?

Ilyenkor egy éjszakára ki kell hagynia a kezelést, és utána nyugodtan folytathatja.

Mennyire költséges kezelés a fogfehérítés?

Nagyon költségkímélő beavatkozás. Ennek megfelelően alternatíváival (mint például héjak, koronák) ellentétben azok töredékébe kerül.

Roncsolhatja-e fogaimat a beavatkozás?

Nem. Átmeneti érzékenység előfordulhat, de ez néhány napon belül elmúlik.

Megoldást nyújt az Önöknél elérhető fogfehérítő kezelés a gyógyszerek okozta fogelszíneződésekre is?

Természetesen igen. De az erősebb, koncentráltabb gélt kell ilyenkor használni.

Bármit ehetek a fogfehérítés alatt és után?

Ebben az időszakban az erősen színezett ételek (vörösbor, kávé, cékla, spenót, stb.) módosíthatják a fogszínt, ezért a fogyasztásuk kerülendő! A fehérítés után néhány nap szükséges a fogszín stabilizálódásához, ezért ekkor fogyasszon világos színű vagy színezetlen ételeket.

Fájdalmas beavatkozás a fogkőleszedés?

Nem. 🙂 A fogkőleszedés során a fogak felszínén, az íny mentén és a fogközökben lerakódott plakkokat távolítjuk el, rendkívül kíméletesen. Előfordulhat minimális ínyvérzés a kezelés végén, de ez teljesen normális.

Milyren gyakran kell fogkőleszedésre mennem?

Ez egyénenként változik, de általában félévente szükséges a fogkövet eltávolítani, amit egybekötünk egy általános állapotfelméréssel is. A kettőnek köszönhetően fogai sokági egészségesek és szépek maradhatnak.

Ki készíti a fogpótlásokat?

A fogpótlásokat rendelőn belül természetesen Dr. Koncz Edina doktornő végzi. A fogtechnikai részt egy nagyon jól felszerelt budapesti laborban, rendkívül tapasztalt és gyönyörűen dolgozó fogtechnikus kolléganőnk készíti. Évek óta dolgozunk együtt és mind tartósságban, mind esztétikumban gyönyörű munkáink vannak.

Kérdezzen Minket!