Jelenlegi hely

Éber szedálás

( nitrogénoxidulos- vagy inhalációs szedáció )

A nitrogénoxidos szedációt inhalációs úton alkalmazzuk (aneszteziológus szakorvos segítségével) elsősorban a szorongás és a félelem leküzdésére. Megfelelő adagolásban szövődmény nélkül használható. A páciens napi stresszhelyzetéből érkezik a rendelőnkbe, és a nitrogénoxidul segítségével olyan állapotba tudjuk hozni, melyben könnyebben el tud lazulni.

A nitrogénoxidulos kezelést megelőző tudnivalók:

- A beavatkozás előtt mintegy négy órán keresztül tilos szilárd ételt fogyasztani. Vizet, gyümölcslevet kis mennyiségben szabad.
- Egyéb betegségeiről, gyógyszeres kezeléséről, korábbi kórházi tartózkodásáról részletesen be kell számolnia az orvosnak.
- Korábbi leleteit, zárójelentését magával kell hoznia.
- Az esetleges akut megbetegedéseiről mindenképpen be kell számolnia, mivel náthás vagy lázas beteget ilyen módon nem áll módunkban kezelni.
- Amennyiben mindent rendben talál az aneszteziológus kolléganő, a kezelésnek nincs akadálya.

A nitrogénoxidulos kezelés technikája a fogászati kezelés alatt:

- A beavatkozás előtt tiszta oxigént (100% Oxigén) lélegeztetünk be 2 percig.
- Majd elkezdjük a nitrogénoxidult adagolni, mindaddig, amíg a páciensnek nincs komfortérzete és nem relaxált.
- A dózis fenntartása mellett a fogászati beavatkozás elvégezhető.
- A beavatkozás után 3-5 percig újra oxigént adunk.

A nitrogénoxidulos beavatkozás ideje alatt folyamatosan dokumentálja az aneszteziológus kolléganő a kezelés menetét, a páciens állapotát. (Szedációs jegyzőkönyvet készít.)

A beavatkozás után:

A kezelés után a beteget megfigyeljük, kikérdezzük tapasztalatairól, és arra kérjük, írja is le ezeket nekünk. A beteg beszédéből, írásából ugyanis következtetni tudunk tudatállapotának megtartottságára, koordinációs képességére.
Amennyiben megfigyelésünk során mozgása normális, nem érzi magát erőtlennek, akár gépkocsit is vezethet. De ha kísérővel érkezik, úgy még jobb.

Indokolt esetben egy ilyen beavatkozás mind a páciensnek, mind pedig nekünk segít abban, hogy a páciens relaxációja és nyugodtsága eredményeképpen kellemesebben és könnyebben elvégezhető legyen a fogászati kezelés. A kezelés időtartama nagymértékben meg is rövidülhet, de a beteg még ennél is rövidebbnek éli meg.

Tapasztalataink alapján úgy látjuk, hogy a nitrogénoxidulos szedáció egy megbízható, hatékony és biztonságos kiegészítője a helyi érzéstelenítésnek.

Páciensélmények:

„Olyan volt, mint egy részegség, csak hányinger nélkül.”
„Fájdalmat nem éreztem, csak azt, hogy dolgoznak a számban.”