Jelenlegi hely

Ezek a legrosszabb ételek és italok a fogaknak – kerülje őket, ha teheti!

Körülbelül 2,4 milliárd ember szenved fogszuvasodásban szerte a világon, és ez a szám egyre csak nő.Pedig csupán egy aprócska odafigyeléssel mindenki sokat tehetne azért, hogy egészségesekmaradjanak a fogai. Lássuk, mik azok az ételek és italok, amiket a leginkább el kell kerülni!

A nassolás ára

1. Cukorkák és keményítőt tartalmazó ételek

A fogaink felszínén van egy dentális plakknak nevezett vékony réteg, ami gyakorlatilag egybaktériumokból álló ökoszisztéma. Amikor cukros vagy keményítős ételeket eszünk, ezek abaktériumok elkezdik lebontani a szénhidrátot, és eközben savat képeznek. Ez a savképzőmechanizmus a felelős a fogszuvasodás kialakulásáért. Vagyis a szopogatós cukorkák, nyalókák,csokoládék, sőt még a fehér kenyér is károsak a fogainkra. Ráadásul minél tovább marad aszájüregben egy-egy ilyen étel, annál tovább képzi a plakk a káros savat. A cukorkák, és az olyanrágcsálnivalók, amik esetleg beleragadnak a fogak közé (mint a chips vagy a ropi), sokkal tovább isroncsolják a fogakat. Ezért, ha esetleg épp nassolni támad kedve, akkor a legjobb valami olyanédességet elfogyasztani, ami gyorsan kiürül a szájüregből, vagy fogat mosni a nassolás után.

2, Cukros, szénsavas üdítők

Nem lesz meglepő tény, hogy a gyerekek köreiben leginkább a cukros üdítők állnak a fogakszuvasodásának hátterében. Az előbb említett tanulmány például úgy találta, hogy nagyjából 621millió gyereknek van lyukas tejfoga. Nem csak a cukor, de az üdítőkben lévő foszforsav is káros. Ezértpéldául bármennyire is egészséges egy 100%-os üdítőital, inkább vízzel hígítva ajánlott fogyasztani, amagas savtartalma miatt. Ráadásul a szénsavas üdítők még ki is szárítják a szájat, így kevesebb nyálfog termelődni – márpedig ez az egyik legtermészetesebb védekező rendszerünk a fogainkvédelmére.

3, Alkohol

Természetesen a legtöbb alkohol cukrot is tartalmaz, és a savtartalmuk is magas, így nagyjábólugyanolyan hatást érnek el, mint a cukros üdítők. Főleg az alacsonyabb alkoholtartalmú, üdítőszerűalkoholos italok, pezsgők, koktélok és likőrök.

4, Citrusok

Bármennyire is egészségesek, a citrusfélék nagyon magas savtartalommal rendelkeznek, ésroncsolják a fogzománcot, így még jobban elősegítik a szuvasodást.

5, Szárított gyümölcsök

Tudta, hogy az aszalt gyümölcsök is rosszat tesznek a fogaknak? Az aszalt barack, szilva, mazsola mindragadósak és könnyen beleragadnak az ember fogába, és így nagyon sok cukrot hagynak a fogakban.Akkor már jobb, ha a nem szárított, hanem a friss verziójukat fogyasztjuk, így kevesebb cukrot istartalmaznak.

 

Az előbb felsorolt ételek-italok azok, amik a leginkább károsak a fogainkra, bár ez a lista sem teljes.Annyi bizonyos, hogy évente körülbelül 190 millióval nő a fogszuvasodásos megbetegedések száma,és nagyon kevés figyelmet fordítunk arra, hogy odafigyeljünk a szájunk higiénéjére. Ezért is fontos,hogy ezeket az ételeket és italokat igyekezzük elkerülni, és naponta legalább 2x mossunk fogat!Mert egy szép mosoly megér egy pici odafigyelést :)