Jelenlegi hely

Fáj a foga? Lehet, hogy egészen máshol van a gond!

Az emberek nagy része nem szeret fogorvoshoz járni. Még akkor sem, hogyha már tényleg szüksége lenne rá. Egy fogfájás sok módon jelentkezhet, és a hátterében nagyon sok minden állhat. Ha szeretné tudni, hogy el kell-e mennie fogorvoshoz a fájó fogával, akkor olvassa tovább a cikkünket. A fogfájásnak több típusa van lehet: éles, tompa és lüktető. És mind a három mást-mást jelent:

1. Az éles fájdalmat okozhatja letört fog, fogszuvasodás, egy rosszul felhelyezett korona vagy akár a hideg és meleg ételek és italok is. A jó hír az, hogy az ilyen éles fájdalmat általában egyszerűen lehet kezelni – a fogorvos rögtön látni fogja, mi is a baj. Az érzékeny fogainkért pedig mi magunk is sokat tehetünk a megfelelő szájápolási módszerek használatával.

2. Tompa fájdalom akár közvetlen kiváltó ok nélkül is kialakulhat, és eltarthat napokig vagy akár hetekig is, úgy, hogy este aludni se tudunk tőle. Ezt a fájdalmat általában a fogszuvasodás okozza, amit legjobban a foggyökér kezelésével lehet megoldani, hogy meg lehessen menteni az adott fogat. Ha a szánk hátsó részén érezzük a fájdalmat, azt okozhatja a rosszul elhelyezkedő bölcsességfog – ráadásul ez a fájdalom kisugározhat a torokra és a nyirokcsomóra is. Ilyen esetekben sürgősen fogorvoshoz kell menni.

3. A lüktető fájdalmat általában egy gyulladás idézi elő. Ilyen esetekben szintén fontos az azonnali kivizsgálás. Vagyis legtöbbször a szuvasodás és az egyéb szájüregi megbetegedések állnak a fogfájás hátterében.

De azt tudta, hogy a fogszuvasodást más betegség is kiválthatja?

Mi okozhat még fogfájást a testben?
A szánk sem független a testünk többi részétől, és sokszor a szájban meghúzódó betegségek más, nagyobb problémákat mutathatnak meg.
A szuvasodás hátterében például sokszor lehet cukorbetegség. Ilyenkor a szervezet inzulintermelő-képességének csökkenése miatt magasabb a vércukorszint, ami sok mindenre kihat. A nyáltermelés csökken, ezért a cukorbetegek sokszor kiszáradt szájról panaszkodnak. Ez azért veszélyes, mert a nyál az, ami megvédi a fogainkat a szuvasodást okozó baktériumoktól, így, ha alacsony a nyáltermelésünk, könnyebben szuvasodnak a fogaink. Néhány autoimmun betegség is hasonló hatásokat válthat ki a szervezetben.
Az anorexia és a bulimia is hozzájárulhatnak a fogszuvasodás kialakulásához. Ilyenkor a táplálkozási rendellenesség miatt a szervezet nem kapja meg azokat az ásványi anyagokat és nyomelemeket, amelyekre szüksége lenne a megfelelő szájhigiénia fenntartásához. Természetesen ez csak egy pár példa azon mindennapos betegségekből, amelyek hozzájárulnak a fogszuvasodás kialakulásához.
Annyi biztos, hogy amennyiben fáj a foga vagy az ínye, vagy úgy érzi, hogy gyakran kiszárad a szája, akkor nagyon fontos felkeresni egy szakembert! Mi a TopDentnél igyekszünk mindent alaposan megvizsgálni, hogy minden felmerülő betegséget kiszűrhessünk. Sőt, arra is figyelünk, hogy a vizsgálat alatt ne érezze magát kényelmetlen helyzetben, hiszen nekünk is az a célunk, hogy elmúljon a fájdalom – és máskor is szívesen jöjjön vissza hozzánk.