Jelenlegi hely

Miért félünk a fogorvostól?

A fogorvos szó hallatán nagyon sok embernek rögtön görcsbe rándul a gyomra, sőt, vannak olyanok is, akiket szinte pánikroham fog el már a rendelő gondolatára is. Ráadásul egyre gyakoribb ez a félelemérzet, főleg, mikor mindenhonnan a környezetéből az ember csak ezeket a rossz tapasztalatokat hallja. De miért félünk a fogorvostól?

 

Átlagosan minden 10. ember retteg a fogorvostól. Azon kevesek pedig, akik nem táplálnak ilyen érzéseket, mindig furcsán néznek rettegő társaikra, hogy mégis mitől kell így félni?. De tényleg butaság lenne?

 

Ha belegondolunk, annyira nem is alaptalan a félelem, bár nyilván nem a fogorvos személye miatt. Az emberben ősidők óta létezik a félelem érzése, ez az ösztönös reakció volt az, ami megvédett a veszélyes dolgoktól, például a vadállatoktól. Persze a fogorvost nem vadállatként kellene jellemeznünk, mégis, a helyzet, hogy a fogorvosi rendelőbe belépve hasonló reakciók játszódnak le bennünk. Valóban félelmetes: ott ülünk egy székben, kitárt szájjal, és egy hatalmas lámpa világít a szemünkbe. Ki ne érezné magát kiszolgáltatottnak ilyen helyzetben?

 

Ha ez még nem lenne elég, valaki el is kezd turkálni a szánkban. Na, ez itt már tényleg a netovábbja a dolgoknak! Főleg, hogy az egyetlen dolog, amire ilyenkor gondolni tud az ember, azt hogy fájni fog. És az ember hajlamos tovább szítani ezt a félelmetes képet a saját fejében, és még inkább felfokozni a saját pánikérzését.

 

Ezzel pedig még nincs vége. Ami leginkább elő tudja hozni az emberben a szorongást, azok a tudatos vagy tudat alatt meglapuló rossz emlékek gyerekkorból.

 

Azokból az időkből, mikor kisgyerekként elmentek a fogászatra, és lehet, hogy ez akkor és ott konkrétan nem fájt, de mégis félelmetes volt, és ez a rettegés felnőttkorra megmarad, sőt, hatványozottan tör elő a fogászati ajtó előtt.

 

Hogyan győzhetjük le a félelmet?

 

Míg az ősidőkben a félelem célja az volt, hogy lehetőleg elkerüljük az ilyen ijesztő szituációkat, a fogászati kezelés esetében ez igen rossz ötlet lenne. Bármennyire is nehéz elfogadni, a fogorvosi kezelés egy szükséges dolog, főleg, ha szeretnénk tudni enni, vagy szépen mosolyogni. A fájdalommentes mindennapokról nem is beszélve.

 

A félelem leküzdése azzal kezdődik, hogy tudatosítjuk magunkban: az érzés nagy részét csak saját magunknak generáljuk, teljesen alaptalanul. Manapság már olyan modern eszközökkel dolgozunk mi, fogorvosok, hogy képesek vagyunk teljesen fájdalommentesen, gyorsan és precízen végrehajtani a beavatkozásokat.

 

Természetesen a kezelés közben tisztában vagyunk azzal, hogy mennyire kellemetlen helyzetben van a páciens, és igyekszünk a lehető legjobban csökkenteni a rossz érzéseket.

 

Mi megteszünk minden tőlünk telhetőt, a többi a betegen múlik: rá kell vennie az agyát, hogy elhiggye: az orvos nem akar bántani.

 

És máris sokkal kellemesebb lesz az az idő, amit a fogorvosi székben tölt el az ember.

 

Tudja meg miért nem kell félnie, ha minket választ!

MIÉRT MÁS A TOP-DENT FOGÁSZAT?