Jelenlegi hely

Ön tudta, hogy így kell használni a fogselymet?

Amilyen kis méretű, éppen olyan fontos szerepet játszik a szájhigiénia terén. Ez az eszköz ugyanistökéletesen alkalmas arra, hogy kitisztítsa a fogközöket, ezzel pedig eltávolítsa a fogíny széléheztapadt ételmaradékokat. Mindemellett a lepedéknek is búcsút mondhat a fogselyem használatával, de csak abban az esetben, ha helyesen alkalmazza.

Ön tudja, hogyan kell?

Egy kis fogselyem-történelem:

Sokan nem gondolnák, de a fogselymet még az 1800-as években találták fel, amikor is egy amerikaifogorvos tanácsolta pácienseinek, hogy használjanak selyemfonalat a fogközök tisztításához. Végülmajdnem egy évszázaddal később került piacra az első, külön erre a célra készült fogselyem, amelyetazóta is előszeretettel használnak világszerte.

Hogyan érdemes használni a fogselymet?

Az ideális az, ha naponta 1x használja. Ilyenkor vágjon le belőle egy 30-40 centiméteres részt, majdcsavarja a két végét a középső-vagy mutatóujjai köré! Bőven elég, ha egy körülbelül 5 centiméteresszabad rész marad. Feszítse meg a selymet, majd a fogközbe helyezve három-öt alkalommal húzzavégig rövid, határozott mozdulatokkal! Legyen óvatos, nehogy közben megsértse a fogínyét! Nagyon fontos, hogy mindig tiszta fogselymet használjon, hogy a fogközeinkből eltávolítottételmaradékot, baktériumokat ne juttassa vissza a fogközökbe. Az, hogy a felső vagy az alsó fogsoron kezdi mindezt, teljesen mindegy, a lényeg, hogy jusson el aleghátsó fogközök közé is. Egyszerűnek hangzik, ugye? Mégis…...elsőre nem lesz tökéletes.

Ha még sosem használt fogselymet korábban, elképzelhető, hogy elsőre nem áll majd úgy a kezére ésnehézkes lesz a használata. Azonban emiatt ne aggódjon, néhány alkalom után bele fog jönni! Amennyiben vérzést tapasztalna, ne ijedjen meg, az első néhány alkalommal ez teljesen természetes. Ennek oka lehet a helytelen fogselyem használat, de okozhatja a régóta a fogközökben levőlepedékek eltávolítása is. Ha a vérzés huzamosabb ideig fennáll, mindenképpen keressen fel egyszakembert!

Mikor érdemes elkezdeni a fogselymezést?

A helyzet az, hogy már gyermekkorban érdemes elkezdeni a fogselyem használatát, ugyanis atejfogak közül is lényeges eltávolítani a lepedéket és ételmaradékokat. Különösen igaz ez azoknak agyerekeknek az esetében, akiknek nagyon szorosan egymás mellett helyezkednek el az aprófogacskák. Ahogy ügyesednek a kezeik, úgy válik egyre egyszerűbbé számukra a fogselyemhasználata. A kicsiknél még érdemes ott lenni mellettük, akár többször is megmutatni a helyesmódszert, de egy 10 éves gyermekre például már gond nélkül rá lehet bízni az önálló használatát.

Miért érdemes fogselymet használni?

A fogkefe nem feltétlenül ér el a fogak közötti helyekre és minden igyekezete mellett is van esélyarra, hogy rendszeres fogmosás ellenére is fogszuvasodás, fogínygyulladás alakul ki. A fogselyemhasználata csökkenti a fogszuvasodás esélyét, valamint redukálja a fogínygyulladás és afogágybetegség kockázatát is, hiszen segít eltávolítani a lerakódott lepedéket.