Jelenlegi hely

Mit tehetek személyesen azért, hogy elkerüljem a parodontitist?

Miután a parodontitis létrejöttében 4 alapvető tényező játszik döntő szerepet, ezek áttanulmányozása segíthet a megoldásban.

Helyi szájüregi ok
Helyes fogápolás, fogmosási technika, szájhigiéniai gondozás, évenkénti kontroll a fogorvosánál.

Általános szervezeti ok
Immunrendszer-kutatások támasztják alá azt az elképzelést, hogy az immunsejtek is felelősek a parodontitis kialakulásában (Prof. Kawai, Forsyth intézet USA.) Irodalmi adatok, klinikai vizsgálatok utalnak arra, hogy a parodontális gyulladások, és több krónikus betegség között kapcsolat van. Számos bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy a cukorbetegség rizikótényezője a parodontitisnek, és megfordítva, a parodontitis rontja a vércukorszint szabályozását a cukorbetegeknél. Továbbá növeli a szívinfarktus és a stroke esélyét és a koraszülés kockázatát is. A problémát véráramban folyamatosan jelenlévő bakteriális invázió okozza. Az időben diagnosztizált és kezelt betegségek könnyebben tarthatók kordában!

Egészségtudatos magatartás
A dohányzás elkerülésével ötödére csökkentheti a parodontitis kialakulásának esélyét. Alkoholt mértékkel érdemes fogyasztani. Sportolás és stresszmentes életmód javasolt.

Táplálkozás
Az utóbbi évek kutatásai rámutattak az antioxidánsok kiemelkedő szerepére. Ezek ugyanis képesek az élő szövetet megvédeni és helyreállítani. Ahhoz, hogy a napi antioxidáns bevitelünk meglegyen, bőségesen kell friss zöldséget és gyümölcsöt (elsősorban sötét bogyókat) fogyasztani. Néhány jelentős antioxidáns: 1. C-vitamin, 2. E- vitamin, 3. A-vitamin, 4. Q10 koenzim, 5. Flavonoidok