Jelenlegi hely

Műtét utáni fájdalomcsillapítás

A fogászati, szájsebészeti beavatkozások alkalmával használt modern érzéstelenítők hatékonysága tulajdonképpen kizárja a kezelés közbeni fájdalom lehetőségét. Legalábbis erről számoltak be betegeink az elmúlt években.
Amiért mégis foglalkoznunk kell a fájdalomcsillapítókkal, az a helyi érzéstelenítők hatásának megszűnte után fellépő fájdalmak miatt van.

Célunk, hogy pontosan tájékoztassuk pácienseinket a várható fájdalom típusáról, intenzitásáról, és mindezeket együtt figyelembe véve válasszuk ki a betegnek legmegfelelőbb fájdalomcsillapítót, és annak adagolását.

A kezelési terv elkészítése során ugyanannyi figyelmet kell szentelnünk a fájdalomcsillapító kiválasztásának és szedése elkezdésének, mint magának a műtétnek vagy a fogászati beavatkozásnak. A fájdalomcsillapítást ugyanis meg kell kezdenünk már a beavatkozás előtt, és a páciensnek folytatnia kell azt a kezelést (műtétet) követő 12-48 órában. Ennek az az oka, hogy a szájsebészeti beavatkozásokat követő maximális fájdalom legtöbbször a 6-12. órában jelentkezik. A fájdalomcsillapítót a betegnek folyamatosan kell szednie ezen idő alatt az orvos pontos utasítása szerint.

Fájdalomcsillapító hatóanyagok és veszélyeik:

Nem szabad elfelejteni, hogy a fájdalomcsillapítók erős hatású gyógyszerek! Amelyek a fogászatban használatosak szinte kivétel nélkül a gyomor- és bélrendszerben okozhatnak károsodást, amennyiben felelőtlenül, az orvos kontrollja nélkül szedi be a páciens. Fontos tehát, hogy orvosi utasításra és kontroll alatt használjuk ezeket!

Néhány hatóanyag:

Acetilszalicilsav (az Aszpirin is ezt tartalmazza)
- enyhe fájdalom csillapítására alkalmas
- mellékhatásai: gyomorégés, gyomorfekély

Ibuprofen származékok (pl.: Nurofen)
- erősebb hatású
- könnyen túl lehet adagolni

Diclofenac tartalmú gyógyszerek (pl.: Cataflam)
- kiváló fájdalomcsillapító hatású
DE!
- gyakran okoz gyomorfekélyt
- magas vérnyomás, pangásos szívelégtelenség fennállásakor csak
folyamatos ellenőrzés mellett szedhető!

Nimesulid hatóanyagú gyógyszerek
- ugyanolyan hatékony, mint a diclofenac tartalmú gyógyszerek jóval
kevesebb mellékhatással