Implantátum, rögzített vagy kivehető fogpótlások – mit kell tudni róluk?


Ha a fogak pótlása a cél, többféle lehetőség is van: szóba jöhet implantátum, de akár rögzített vagy kivehető fogpótlásokat is ajánlhat a fogorvos. Melyikről mit kell tudni, kinek melyik lehetőség a legjobb?

Akár genetika, akár elégtelen szájhigiénia, akár baleset, betegség vagy az idő múlása vezet oda, hogy egy vagy több fognak búcsút kell mondanunk, egy dolog biztos: szinte azonnal szóba kerül a fogpótlás is. Járjuk most körbe röviden a lehetőségeket, és azt, melyiket elsősorban mikor ajánlhatja a fogorvos.

Milyen esztétikai problémára jó megoldás az implantátum?

Ha a fogak közt keletkezett foghézagot szeretnénk pótolni, arra megoldást nyújthat a fog implantátum beültetése. Ez nemcsak azért lehet jó lehetőség, mert a meglévő fogak „megpiszkálása”, csiszolása nélkül tölthetjük ki azt a rágás vagy a beszéd során zavaró, esztétikailag sem épp előnyös kis rést. Hanem azért is, mert a többi fog és az állcsont szempontjából sem mindegy, mikor pótoljuk a kiesett vagy kihúzott fogat. Ha ugyanis elmarad a pótlás, a csontos fogmeder térfogata jelentősen csökkenhet – fél éven belül akár 50 százalékkal –, és a többi fog állapota is romolhat.  

Kinek ajánljuk az implantátum beültetését?

Aki természetes és akár élethosszig tartó fogpótlási lehetőséget keres, elmúlt 18 éves és egy vagy több fog beültetésére vállalkozna, annak ajánlható a fogbeültetés. Kivételt képeznek, akiknek kezeletlen cukorbetegsége van, vérzékenységben vagy szájüregi gyulladástól szenvednek. Ez utóbbi esetben első lépésként a gyulladást kell megszüntetni, utána lehet rátérni a fogbeültetésre.

 Kivehető vagy rögzített fogpótlás – mikor melyiket érdemes?

Az implantátum is egyfajta rögzített fogpótlás, de ezen kívül ebbe a csoportba sorolhatjuk még a koronát, hidat és a héjakat. Míg a héjnak elsősorban esztétikai funkciója lehet, a koronával egyetlen, míg a híddal több fogat pótolhatunk. A módszer pedig a következő: a hiány egyik és másik oldalán található, lecsiszolt fogak vagy implantátum lesz a tartópillér, ezek fogják megtartani a hidat vagy a koronát. 

Akinél ehhez sok fog hiányzik, vagy a csontállomány nem elég és számottevően nem is javítható (például implantátum beültetéséhez), annál általában részleges vagy teljes kivehető fogpótlást javasolnak. Ennek előnye, hogy talán még mindig a leggazdaságosabb, egyszerűen tisztítható és kezelhető lehetőség a rágás és a beszéd helyreállítására, illetve, mivel ma már olyan szép, az igazihoz szinte teljesen hasonló műfogsorok vannak, viselőjének kis megszokás után a magabiztossága is sokat javulhat. 

Érdekesség, hogy van már úgynevezett teleszkópos protézis is, ami rögzített, de kivehető.

Aki tehát fogpótlásban gondolkodik, annak jó hír, hogy számos lehetőség közül választhat. Érdemes felkeresni minket, és még az ünnepek előtt megbeszélni egy konzultációt a Doktornővel, hogy az újévbe már a megvalósításra készen vághasson bele!