Ki a dentálhigiénikus, és miben különbözik a fogorvostól?


Azon túl, hogy fontos tanácsadó szerepet tölt be a rendelőben, akár önállóan is elvégezhet bizonyos kezeléseket. De mi mindenben tud segíteni egy dentálhigiénikus? Erről ejtünk most szót röviden.

Aki járt már fogorvosnál – márpedig ki nem járt?! –, annak nem újdonság, hogy a rendelőben igazi csapatmunka folyik. A fogorvoson kívül sok helyen tevékenykedik például dentálhigiénikus is, akinek a feladatköre sokak fejében összemosódik picit a fogorvoséval, illetve az asszisztensével is. De ez egy önálló hivatás, a maga szépségeivel és kihívásaival – lássuk, pontosan mit is takar a dentálhigiénikus kifejezés.

Mit csinál a dentálhigiénikus?
Ha pontos definíciót szeretnénk megfogalmazni, akkor a dentálhigiénikus a fogak egészségének megőrzésére és az egészséges szájhigiénia kialakítására törekszik. Ennek érdekében bizonyos egyszerűbb kezeléseket önállóan is elvégezhet, a fogorvos felügyelete mellett (ez a munka gyakorlati része), és tanácsadó szerepet is betölthet (ez pedig az elméleti rész).

Milyen beavatkozásokat végezhet el a dentálhigiénikus?
Például leszedheti a fogkövet, megcsinálhatja a fogfehérítést, a barázdazárást, a lenyomatvételezést, a szájüregi rákszűrést. De a fogékszereket is felhelyezheti vagy eltávolíthatja. Az ideiglenes koronák is hidak elkészítését is rábízhatja a fogorvos, de ő lehet az, aki kezeli az olyan gyakori kellemetlenségeket, mint az ajakherpesz vagy az afta.

Hogy kell-e tartani attól, ha a fogorvos helyett egy-egy kisebb kezelést a dentálhigiénikus végez el? Egyáltalán nem. Ők ugyanis az esetek döntő többségében nagy tapasztalattal rendelkeznek, elképesztő lelkesek, kedvesek, türelmesek. Sőt, sokszor olcsóbb is egy-egy kis beavatkozás, ha nem a fogorvos végzi el, hanem a dentálhigiénikus.

Tanácsadás, instruálás, motiválás
A dentálhigiénikusnak ezeken túl van még egy fontos feladata, ez pedig nem más, mint a tanácsadás, amellyel segíthet az egészséges szájápolási szokások kialakításában. Ez nem csak annyiból áll, hogy megmutatja a pácienseknek, hogyan kell fogat mosni, hanem a pillanatnyi egészségügyi állapotot és szokásokat figyelembe véve tulajdonképpen egy egyéni konzultációt nyújt az ideális szájhigiéné kialakítására és fenntartására.

A dentálhigiénikus az, aki megmutatja, hogyan kell a kivehető fogpótlásokat és a „nem állandóra” kapott fogszabályzót használni, kivenni vagy behelyezni. Ennek a gyakorlásában is tud segíteni. Ezen kívül plakkfestéssel megmutatja, hol van több lepedék a szánkban. Vagyis hol nem mosunk elég hatékonyan fogat, és segíthet ennek korrigálásában (közös gyakorlással). Többnyire ezután megtanít a fogselyem és más szájápolási eszközök, például a fogköztisztító kefe használatára, na és persze elmondja, miért érdemes rendszeresen fogorvoshoz járni. Röviden szólva, az edukálás, instruálás és a motiválás is fontos részét képezi a feladatainak.

A fogorvosi rendelőben igazi csapatmunka zajlik
A fogászaton a pácienseket először a fogorvos vizsgálja meg, ő végzi el a nagyobb beavatkozásokat és ő segít egy kezelési terv összeállításában is. De félkarú óriás lenne a gondos asszisztensek és a dentálhigiénikusok nélkül, akik szerves részei a munkafolyamatnak, és nap mint nap hozzájárulnak a hollywoodi mosolyok eléréséhez, megtartásához.