Miért érdemes még a nyaralás előtt fogorvoshoz menni?


Jön a nyár, a nyaralások, szabadságolások időszaka, amit mindannyian szeretnénk kiélvezni. Hogy ez így is legyen, érdemes még a nyár előtt fogorvoshoz menni.

Sokan úgy vannak vele, hogy ha nem látszik semmi a fogaikon, akkor biztosan minden a legnagyobb rendben van. „Minek mennék fogorvoshoz, amikor nem fáj a fogam, se az ínyem?” – tehetik fel a költői kérdést. De ilyenkor érdemes arra is gondolni, hogy ez egyrészt egy pillanatnyi állapot – hiszen hányszor jön derült égből villámcsapásként a fogfájás vagy a fogérzékenység! –, másrészt pedig csak egy szakember képes már akkor felismerni az apró problémákat, amikor azok gondot még nem okoznak, de már jelen vannak. És bizony, mint azt Murphy törvényei alapján sokan megtapasztaltuk már, a fájdalom képes akkor lecsapni, amikor már a repülőn ülünk, vagy épp a medence partján szeretnénk élvezni a koktélunkat és a napsütést. Hogy idén semmi se árnyékolja be a legforróbb évszakot, érdemes még a nyár előtt fogorvoshoz menni – össze is szedtünk pár extra érvet, hogy miért.

4 jó érv, miért látogassunk el még a nyár előtt fogorvoshoz

1. „Mindent megtettem”: nincs annál megnyugtatóbb érzés, mint az, ha még a nyári időszak előtt kihúzhatjuk a listánkról a fogorvosi látogatást. Ez és a tudat, hogy tényleg mindent megtettünk fogaink és szájüregünk egészségéért, hozzájárul ahhoz, hogy nyugodtan, kiegyensúlyozottan kezdődjön a nyár.

2. Leszámolás a problémákkal: Akár tünetmentesek vagyunk, akár érzünk fájdalmat vagy kellemetlenséget, érdemes mielőbb felkeresni a fogorvost, hogy ne árnyékolja be a nyarat és a nyaralást se fájós fog, se vérző íny, se más lehetséges fogászati probléma.

3. Ez az egyszerűbb út: Ha külföldön fájdul meg a fogunk, vagy gyullad be durván a bölcsességfogunk, nemcsak az lesz nehezebb, hogyan értetjük majd meg magunkat, de költségesebb is lehet az egész procedúra – arról nem is beszélve, hogy tönkreteszi az egész évben várt nyaralást.

4. Még vannak szabad időpontok: Ha már fentebb Murphy-t emlegettük, azt is számításba kell venni, hogy amikor hirtelen kell, lehet, hogy épp nem kapunk olyan hamar időpontot a szabadságolások miatt, mint ha időben felhívjuk a fogorvosi rendelőt, és foglalunk egy nekünk ideális dátumra.

A nyaralás előtt mennyi idővel érdemes felkeresni a fogorvost?

Mivel foghúzás után nagyjából 1-2 hétig nem ajánlott repülőre ülni vagy búvárkodni, vagyis nyomáskülönbségnek kitenni a foghúzás vagy műtét helyét, és a párás melegben a baktériumok is jobban szaporodnak, mi azt szoktuk javasolni, hogy indulás előtt 2-3 héttel lehet optimális a fogorvos felkeresése. Így, ha valamilyen kezelésre vagy beavatkozásra kerülne a sor, az is biztosan begyógyul a beszállásjelző felvillanásáig. Ha pedig minden rendben, még nyugodtabban dőlhetünk hátra a repülőgép vagy a busz ülésében.

A lehető legalaposabb fogászati vizsgálatot illetve kezelést szeretné, jó hangulatban, elérhető áron? Jöjjenek el hozzánk, a Doktornő szeretettel és nagy szakértelemmel várja régi és új pácienseit.