Miért fontos a fogkő eltávolítása?


A fogkő eltávolítással megelőzhetjük az ínygyulladást és a fogágybetegségeket, szebbek és fehérebbek lesznek fogaink, így mosolyunk is esztétikusabbá válik, ráadásul a rossz leheletet is megszünteti.

De mi is az a fogkő?
A fogkő egy sárgás-barnás színű lerakódás, amely a lepedék – más néven plakk – mineralizációjával keletkezik a fogakon. Ez a lerakódott fogkő erősen feltapad a fogzománcra, amit csak fogorvosi kezeléssel lehet eltávolítani. A házilagos fogkő-eltávolítás nem lehetséges.

Mit tehetünk a fogkő megelőzése érdekében?
Mivel a plakk lerakódása fogínygyulladást és fogínybetegséget okozhat, ezért nagyon fontos a prevenció.
Az alábbi tanácsokat betartva jelentősen csökkenthetjük a fogkő képződésének esélyét:
• Félévente keresse fel fogorvosát vagy dentálhigiénikusát egy alapos fogtisztításért.
• Rendszeresen, naponta 2-3 alkalommal alaposan mosson fogat.
• Használjon fogselymet legalább naponta egyszer, hogy eltávolítsa a fogai közé szorult ételmaradékot és a felgyülemlett lepedéket.
• Minőségi fogkefét használjon és 3 havonta cserélje.
• Használjon szájöblögető oldatot, mivel ez segít védelmet biztosítani a plakk lerakódásával szemben, és segít megelőzni a fogínygyulladást.
• A megfelelően kiegyensúlyozott étkezéssel, valamint a rágcsálnivalók fogyasztását követő fogmosással segít csökkenteni a lepedék kialakulását.

Ultrahangos fogkő eltávolítás menete
A rendelőnkben a fogkőleszedés egy úgynevezett ultrahangos depurátorral történik. Ennek a műszernek a vége a hallható tartománynál magasabb frekvencián rezeg, ami így kíméletesen, ám nagyon hatékonyan távolítja el a foghoz erősen rögzült fogkövet. A fogkő eltávolítása amellett, hogy megszünteti a gyulladást kiváltó és fenntartó tényezőt, jobb komfortérzetet is nyújt a páciensnek. A kezelés általában nem jár jelentős kellemetlenséggel. Viszont ínygyulladás vagy fogágybetegség megléte esetén felléphet diszkomfort, és a beavatkozást követő fokozott fognyaki érzékenység. Ebben az esetben felületi érzéstelenítő szert, vagy szükség esetén érzéstelenítő injekciót alkalmazunk.
A kezelés befejezéseként a fogak felszínét polírozzuk, mert a sima felületen nehezebben tapad meg a lepedék és képződik fogkő. Amennyiben ezzel a témával, vagy bármilyen más fogászati jellegű problémával kapcsolatban kérdése merülne fel, keressen bennünket bizalommal!