Miért fontos a megfelelő kommunikáció a fogorvos és a páciensek között?


A szakmai hozzáértés mellett a megfelelő kommunikáció is fontos tényező a fogorvos-páciensek kapcsolatban, lássuk is, hogy miért.

Amikor a fogorvos és a páciensek közti megfelelő kommunikációt említjük, nem a véget nem érő csevegésre gondolunk, és nem is arra az esetre, amikor túl sok szakmai részlet és latin kifejezés hangzik el, mert ezek egyike sem szolgálja kifejezetten sem a páciens érdekeit, sem a bizalmi kapcsolat kiépítését, formálását. Érdemes inkább arra törekedni, hogy két egyenrangú fél beszélgessen egymással a rendelőben, melynek során kérdések és információk hangozzanak el mindkét oldalról.

Megfelelő kommunikáció: nem megy nélküle?

Bár sokan úgy vannak vele, hogy nincs erre idő, ez egy tévhit: a megfelelő kommunikáció kulcsfontosságú, és a kezelés szerves része kell hogy legyen. Orvosi részről azért fontos, mert a hatékony kezelési terv felállítása csak úgy lehetséges, ha nem maradnak megválaszolatlan kérdések, homályos részletek. Ugyanakkor nagyon lényeges az is, hogy a hozzánk fordulók bízzanak bennünk, és legyenek kitartóak: ne adják fel néhány alkalom után a kezelést. Ez csak úgy lehetséges, ha megértik az alap problémát és a kezelés menetét, szükségességét.

A páciensek oldaláról nézve pedig azért lényeges a megfelelő kommunikáció, mert a fogászat az egyik olyan terület, ahol a legfontosabb a bizalom. A jó kapcsolat kialakításának pedig egyik alapfeltétele a kommunikáció: nagyon fontos, hogy a fogorvostól mindig lehessen kérdezni, és a válaszok lényegre törőek és érthetőek legyenek. Nem mindegy az sem, milyen a hangulat a rendelőben, vagy a páciens mennyire érzi megnyugtatónak a közeget – ezekben a dolgokban is nagyon sokat tud segíteni a jó kommunikáció.

A szájhigiéniát is befolyásolhatja a fogorvossal való kommunikáció

A Floridai Egyetem kutatócsoportja szerint nem csupán a származásunk, anyagi helyzetünk vagy a fogászati ellátáshoz való hozzáférésünk lehet hatással arra, milyen a szájhigiéniánk, hanem az is, hogy az egészségügyi információkat mennyire közérthetően kapjuk meg. Ha a fogorvos nem kommunikál jól, páciensei elhanyagolhatják a szájápolást, vagy előfordulhat az is, hogy nem jelennek meg a féléves fogászati ellenőrzéseken.

A szakemberek azt mondják, a beteget azért is érdemes bevonni a történésekbe, mert így több önbizalommal távozhat a rendelőből, ahová nagyobb eséllyel térhet vissza a következő alkalommal. És bár a fogorvosi szék legendásan nem az a hely, ahová a páciensek örömmel ülnek vissza, azért ez sem lehetetlen küldetés.

Így dolgozunk mi

Rendelőnkben mindig meghallgatjuk betegeink korábbi tapasztalatait, esetleges félelmeit, és ezek fényében kezdjük el – először nem is a kezelést, inkább a beszélgetést a panaszairól, vagy arról, milyen tervei, céljai vannak (például fogfehérítés, fogszabályzás). Megmutatjuk az eszközöket, és elmagyarázzuk, hogy teljesen fájdalommentes kezelésekkel dolgozunk fogai épségéért, mosolya szépségéért.

Számunkra fontos, hogy ne annyira a szakmai nyelvezet legyen a döntő, hanem inkább könnyen értelmezhetően igyekezzünk átadni a legfontosabb egészségügyi és szájápolásai információkat, a pácienst és az ő igényeit a középpontba helyezve. Hiszünk benne, hogy hosszú távon csak így, a jó orvos-beteg kommunikációval tudunk hatékonyan együttműködni – pácienseink így fognak eljárni rendszeres ellenőrzéseinkre, és így fogják tudni, mit tehetnek otthon, a hétköznapokon is szájhigiéniájuk fenntartásáért illetve javításáért. Így a fogászat hosszabb távon szerethető hellyé válik, ahol kedves ismerősként köszöntjük egymást, és ahol minden páciensünk tudja, hogy az ő szebb, egészségesebb fogaiért dolgozunk, amelyekkel hosszabb távon jobb életminőséget tudnak elérni.