Miért fontos a rendszeres fogászati ellenőrzés?


Győzzük le félelmeinket és menjünk szembe velük – akkor is, ha sokunk “ősi ellenségéről”, a fogorvosi kezelésről van szó. A rendszeres fogászati ellenőrzés elengedhetetlen szájunk és fogaink egészségéért, amely egyáltalán nem csak esztétikai kérdés – olvassanak tovább, hogy kiderüljön, miért.

A csapból is az folyik, hogy milyen fontos rendszeresen egészségügyi szűrésekre, kontrollokra járni, sajnos mégis sokan megfeledkeznek arról, hogy ebbe a fogászati ellenőrzés ugyanúgy beletartozik, mint a többi vizsgálat. Ahhoz, hogy egy-egy esetleges fogászati probléma vagy arra utaló elváltozás időben felfedezésre és kezelésre kerüljön, érdemes minimum félévente meglátogatni a fogorvost.

A rendszeres fogászati szűrővizsgálatok lehetővé teszik a problémák korai észlelését és azok maradandó károsodás nélküli orvoslását, valamint segítik a szájüreg egészségének fenntartását is. A legtöbb komolyabb, sokszor hosszadalmas és fájdalmas fogászati probléma az elmaradt   szükséges kezelés miatt alakul ki; nem mindegy ugyanis, hogy egy kisebb fogászati tömésről vagy egy gyökérkezelésről beszélünk. Fontos kiemelni, hogy sok esetben a fogak külső elváltozása nélkül is létrejöhet egy-egy fog- vagy ínybetegség, amit csak megfelelő röntgen felvétellel lehet kimutatni. Ilyen lehet például egy előtörésben lévő bölcsességfog, egy kezdeti gyulladás, egy kialakulóban lévő szuvasodás vagy góc, ami még nem ér ideget, ezáltal átmenetileg fájdalmat sem okoz.

Jöjjön ez hozzánk rendszeres kontrollra!

Természetesen mint minden más testi adottságunk, fogaink állapota és minősége is egyénenként változik. Azon túl, hogy milyen erősek a fogaink, milyen vastag a zománc bevonat rajtuk és milyen azok egészsége, a szájápolási szokásainkat sem szabad figyelmen kívül hagyni.

A fogászati kontroll vizsgálatok részeként érdemes rendszeresen szájüregi rákszűrésen is részt venni, különösen  annak, aki rendszeresen dohányzik – az ilyen jellegű elváltozások időben történő felfedezése életet menthet. Nem szabad megfeledkezni a fogkő eltávolításról sem, amivel nem csak a kellemetlen leheletet, de a komolyabb ínygyulladást is meg lehet előzni.

A fogorvos természetesen ugyanúgy tanácsot adhat egyéb, fogainkat és szájunkat védő, a helyes táplálkozást is érintő kérdésekben, mint a tökéletes technikával végzett fogápolást illetően. Tévhit ugyanis, hogy mindegy hogyan, csak mossunk fogat. A napi két-háromszori, megfelelően kivitelezett fogmosás (kiváltképp kávé vagy édességek után) szintén a szájhigiénia és a prevenció része, fogorvosunk pedig egyből észreveszi, ha valami nincs rendben, ehhez azonban rendszeresen látnia kell fogaink állapotát.

Sajnos sokak fejében a mai napig él az a tévhit, hogy csak fogfájás esetén kell fogorvoshoz menni, így sokan elhanyagolják fogaikat, azok ápolását. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a fogászati kontrollokat érdemes előre megtervezni és hat havonta beütemezni, hogy biztosan meg tudjuk előzni a fájdalmas, hosszadalmas és nem utolsó sorban költséges beavatkozásokat.

A Top-Dent csapatánál hiszünk abban, hogy a fogorvos és a páciens közötti kialakuló kölcsönös bizalommal legyőzhető az esetleges félelem és bárki komfortosan érezheti majd magát rendelőnkben. Évek óta jól összeszokott csapatunkkal segítjük pácienseinket nem csak a gyógyulásban, hanem a prevencióban is. Legalább félévente keressen fel minket és ellenőriztesse fogait. Ne halogassa a kezelést, kérjen időpontot! Szeretettel várjuk!