Miért halogatjuk a fogászati szűrést?


Magunkban számos okot tudunk felsorolni, miért ér még rá a fogászati szűrés, de ezek leginkább csak kifogások, ürügyek a halogatásra. Lássuk, melyek a leggyakoribbak.

A fogorvostól való félelmen át az anyagi helyzetig számos ok állhat annak hátterében, ha valaki nem megy el fogászati szűrésre, de ha teljesen őszinték akarunk lenni magunkkal, be kell látnunk, hogy ezek közül a legtöbb csupán kifogás – jó ürügy, hogy még ne keressük fel a rendelőt. Lássuk, melyek ezek közül is a legnépszerűbbek.

A leggyakoribb indokok, amiért halogatjuk a fogászati szűrést

„Nem fáj a fogam, miért menjek fogorvoshoz?” – Számos olyan fogászati probléma adódhat, amelyeket csak a szakember vesz észre. Hogy ezekből ne legyen nagyobb baj, mindenképp érdemes félévente megnézetni fogainkat. Az egész csak néhány perc, viszont elég nagy és költséges problémáktól óvhat meg, illetve akár komoly fájdalmaktól is.

„Kicsit fáj, de elvagyok a fájdalomcsillapítóval.” – A fájdalomcsillapító készítmények, illetve az otthon bevethető praktikák enyhíthetik ugyan a kellemetlenségeket, de ezeket inkább csak addig érdemes alkalmazni, míg eljutunk a fogorvoshoz, aki feltárja a probléma okát. Csakis attól lehet várni tünetek megszűnését.

„Annyira félek a fogorvostól, hogy képtelen vagyok rászánni magam.” – Nyilvánvalóan nem a fogorvosi szék az a hely, ahol szívesen ücsörög az ember, de érdemes arra is gondolni, hogy ma már fájdalommentesen és gyorsan tudnak hatékony kezeléseket végezni a rendelőkben. Aki pedig fél a fogorvostól, annak egy kedves, jó kisugárzású, nyugalmat és bizalmat ébresztő szakembert érdemes keresnie, aki képes oldani a feszültséget a fogászati ellenőrzés előtt.

„Túl drága lenne, majd a jövő hónapban (vagy utána).” – A fogászati szűrések nem kerülnek sokba, sőt, sok helyen ingyenesek. Ha viszont így is halogatjuk a fogorvos felkeresését, annak éppen a pénztárcánk láthatja kárát, ugyanis minél többet várunk, annál összetettebbé válhat a probléma, így nagyobbak lesznek a várható költségek is.

„Rossz fogakat örököltem, ezzel úgysem tud mit csinálni a fogorvos.” – Ma már a fogorvosok egyetértenek abban, hogy a genetikánál fontosabb lehet az, hogy milyen életmódbeli szokásokat követünk: hogyan táplálkozunk, mit teszünk szájhigiéniánkért és milyen gyakran járunk fogászati ellenőrzésekre. Nem érdemes tehát a genetikával „takarózni”, inkább foglaljunk időpontot egy olyan rendelőbe, ahol segítenek egészséges fogsorunk és ragyogó mosolyunk megőrzésében. Keressen minket bizalommal, a Doktornő szeretettel és nagy szakértelemmel várja régi és új Pácienseit!