Miért káros a cukor fogainkra?


Gyerekkorunk óta folyamatosan azt halljuk és szinte már a könyökünkön jön ki, hogy a túlzott cukorfogyasztás káros az egészségre; hozzájárulhat az elhízáshoz, a cukorbetegség kialakulásához, májkárosodást vagy akár szívinfarktust is okozhat közvetve, és mondanunk sem kell, hogy rossz hatással van a fogainkra is. Hogy miért? Alábbi bejegyzésünkből most kiderül.

Sajnos az elhízáson, a cukorbetegségen, a magas koleszterinszinten és vérnyomáson túl napjaink egyik “népbetegségének” számít a rossz fogazat is, mely nem csupán esztétikai szempontból jelenthet problémát. Egyik oka a nem megfelelő szájhigiénia mellett a gyakori és túlzott cukorfogyasztás is, mely szoros összefüggésben van a fogszuvasodás kialakulásával.

A cukros ételek magas szénhidráttartalmuk miatt abban a pillanatban, ahogy a szájüregbe kerülnek, ragacsos lepedéket képeznek a fogak felszínén, valamint a nehezebben tisztítható fogak közötti területeken is. A szájunkban lévő baktériumok a cukor segítségével olyan savas közeget teremtenek, amelyek marják a fogzománcot; minél több szénhidrátot fogyasztunk, minél több a cukor és minél tovább marad ott, annál több sav keletkezik, mely hatására a fogzománc ásványi anyag tartalma elkezd csökkenni, az erős fogzománc szerkezete meglazul, a baktériumok pedig átjuthatnak a fog felszínén, ahol a fogszövetben a szerves anyagok bomlásával elkezdődik a fogszuvasodás folyamata.

Természetesen ha minden étkezés után azonnal fogat mosnánk, csökkenthetnénk ezt a savas közeget és könnyebben visszaállhatna a szájüreg természetes pH értéke – ebben segíthet a reklámokból jól ismert cukormentes rágógumi fogyasztása, azonban fontos megemlíteni, hogy ez semmilyen esetben sem pótolja a rendszeres és alapos fogmosást.

Nem kell tehát teljesen lemondanunk a cukor tartalmú ételek fogyasztásáról, hiszen mindenkinek szüksége van alkalomadtán egy kis édes finomságra, azonban lehetőség szerint törekedjünk rá, hogy cukros ételek után amint lehet, mossunk fogat és rágózzunk, hogy a folyamatos rágás hatására termelődő nyál felhígítsa a keletkező savakat, ezáltal csökkentse a szájüreg savas közegét. Mindenképp fontosnak tartjuk kiemelni, hogy az édesítőszerek (pl. xilit, stevia) nem tartalmaznak cukrot, tehát nem ártalmasak a fogak egészséges szerkezetére, de a mézzel, agavéval, juharsziruppal stb. érdemes óvatosnak lenni, hiszen ezek olyan, a természetben előforduló cukrok, melyek túlzott fogyasztása szintén nem ajánlott.

Fogaink egészsége érdekében tehát fokozottan figyeljünk a gyakori fogmosásra, a megfelelő szájhigiéniára, valamint nem győzzük hangsúlyozni, milyen fontos a rendszeres fogászati ellenőrzés, hiszen a fogszuvasodás nem minden esetben jár kezdetben fájdalommal. A későbbi problémák, a gyakran fájdalmas, hosszadalmas és igen költséges eljárások elkerülése érdekében keresse fel évente Gyümölcsös utcai rendelőnket, szeretettel és maximális szakmai felkészültséggel várjuk!