Miért van jó hatással a nyár a fogainkra?


Sokan érezzük úgy, hogy nyáron minden könnyebb, és ez az időszak bizony fogainknak, illetve egy fogászati látogatásnak is kedvezhet. Bejegyzésünk arról szól, hogy miért lehet ez így.

A régi mondás szerint jobb egy nyár, mint száz tél. És bár a hidegebb évszak kedvelői ezt vitathatják, fogaink szempontjából valóban előnyösebb lehet az év legmelegebb időszaka. Lássuk, ennek milyen okai lehetnek, és fussuk át azt is, miért érdemes nyáron fogorvoshoz menni.

3 dolog, amiért a nyár jó hatással lehet a fogainkra

1. Több a D-vitamin: ennek a napfény hatására termelődő vitaminnak köszönhetően többek közt egészségesebb ínyre és erősebb fogakra számíthatunk. Előbbit a D-vitamin gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetjük, utóbbit pedig annak, hogy elősegíti a kalcium beépülését a fogakba. Érdemes tehát kiélvezni a napsütéses hónapokat, de a naptejet ne feledjük, és a legmelegebb órákban inkább ne a tűző napon, hanem árnyékban tartózkodjunk.

2. Jöhet még egy kis sport? Míg a hidegebb, sötétebb hónapokban úgy kell rábeszélnünk magunkat egy kis sportra, nyáron szinte egymást érik a lehetőségek, hogy mozogjunk egy kicsit: rollerezzünk, görkorcsolyázzunk, még egy félórát sétáljunk a kutyánkkal, vagy autó helyett biciklivel menjünk dolgozni. Bármihez lenne is kedvünk, tegyük bátran! Minden mozgás jót tesz a testünknek, ugyanis segíthet csökkenteni a szervezetszintű gyulladásokat, így a szájüregben kialakuló problémákkal is hatékonyabban vehetjük fel a harcot, ha aktívabb életmódot folytatunk.

3. Rágjunk sokat és alaposan! Nyáron szinte fillérekért kaphatók a friss zöldségek, gyümölcsök, amelyek egyrészt vitamin- és ásványianyag-tartalmukkal járulnak hozzá fogaink egészségéhez, másrészt pedig rágásukkal gondoskodhatunk állkapocsizmaink és csontszövetünk egészségéről.

Grillezésre fel!

Aki nem rajong a nyers zöldségekért, annak érdemes lehet enyhén grillezve fogyasztani ezeket. Így nemcsak ízletesebbek lehet, amit rágcsálunk (már persze, hanem sütjük túl puhára, mert akkor búcsút inthetünk a rágás jó hatásainak), hanem a fent említett D-vitaminból is begyűjthetjük a szükséges mennyiség egy részét.

Ezért érdemes inkább nyáron fogorvoshoz menni – íme, 4 jó érv!

Fogorvoshoz évszaktól függetlenül kellene járni, évente legalább kétszer érdemes felkeresni egy megbízható szakembert és ellenőriztetni fogaink állapotát. Ha minden rendben van, az nagy megnyugvás. De azért is fontosak ezek az ellenőrzések, mert így időben el lehet csípni, ha baj van, illetve meg lehet előzni a nagyobb fogászati problémákat. De hogy miért érdemes nyáron fogorvoshoz menni, arra vonatkozóan is van néhány jó érvünk, íme!

1. Nyáron kisebb lehet a hajtás a munkahelyen. Ezért valamivel könnyebb lehet elszabadulni, és akár az ebédszünetben elintézni egy fogászati ellenőrzést. Így nem is a szabadidőnkből lecsípni egy kicsit, ha fogorvoshoz mennénk.

2. Ebben az időszakban kevesebben jelentkeznek fogászati ellenőrzésre, ezért hamarabb kaphatunk időpontot, nem kell annyit várni.

3. A nyár azért is jó időszak a fogorvos felkeresésére, mert ilyenkor többet süt a nap, kellemesebb az időjárás, ezért jobban viselünk mindent – könnyebben átesünk egy ellenőrzésen, de akár egy tömésre vagy foghúzásra is könnyebben rászánhatjuk magunkat.

4. A nyaralás előtt egyébként is érdemes ellenőriztetni a fogakat, mert egy lyukas fog, egy kibújó bölcsességfog vagy a fogérzékenység bizony rémálommá tegye az év egyébként leggondtalanabb és legjobban várt időszakát.

Az év legnaposabb időszaka tehát a nyaraláson kívül fogainknak, illetve egy fogorvosi látogatásnak is kedvezhet. Érdemes most időpontot foglalni és letudni egy ellenőrzést, hogy ebből a szempontból is teljesen nyugodtan kezdhessük az iskolakezdéssel, várhatóan feszesebb munkatempóval és egyéb teendőkkel járó őszi időszakot.