Mikor kell eltávolítani egy bölcsességfogat?


Ma egyik kedvenc témánkról, a bölcsességfogakról ejtünk néhány szót. Ez azért is aktuális, mert a héten ismét lesz 4 páciensünk, akik bölcsességfog problémájukkal jelentkeztek be hozzánk.

Tegyünk egy kis történelmi áttekintést a bölcsességfog antropológiai(embertani) világában. A történelem előtti időszakban az ember ősein a harmadik nagyőrlőfog (bölcsességfog) változása alig volt megfigyelhető. A bölcsességfogak mérete a többi őrlőfogéhoz hasonlatos volt, és az állcsontban elfoglalt helyzetük is normális volt. Az idők folyamán a bölcsességfog mérete, alakja és előtörésének időpontja is megváltozott. Őseink állkapcsai nagyobb méretűek, rágóizmaik erősebbek voltak.

Az állcsontok és a bennük lévő fogak kialakulásáért és fejlődéséért egyrészt a genetikai állományunk a felelős, másrészt a nem elhanyagolható külső, környezeti behatások. Így a táplálkozásunk nagymértékben befolyásolja az állcsontunk fejlődését, méretét, formájának kialakulását. Tehát, ha nem fogyasztunk elég nyers, konyhatechnológiailag egyáltalán vagy alig kezelt ételt, és nem használjuk rágóizmunkat, akkor az állkapcsunk nem úgy fejlődik ahogy optimális lenne. Ezzel kialakítva egy esetleges nehezített bölcsességfog előtörést.

Miért szükséges eltávolítani a nem vagy részben előtört bölcsességfogakat?
Az esetek többségében gyulladásos tünetekkel keresnek meg bennünket. Fájdalomról, szájnyitási korlátozottságról számolnak be. Ilyenkor egy alapos szájvizsgálatot kell végeznünk, és egy CT felvételt kell készítenünk. Tudni kell, hogy gyulladt állapotában a bölcsességfog nem távolítható el. Ilyenkor antibiotikummal lehúzzuk a gyulladást, és ezt követően végezzük el a fog eltávolítását.

A másik leggyakoribb ok az állkapocsízületi probléma, melyre egyre több páciensünk panaszkodik. Nem telik el úgy hét, hogy ne keressen fel 2-3 páciens, aki állkapocsízületi problémával küzd. Stresszes világunk szinte determinál bennünket arra, hogy ezen esetek száma növekedjen. Az ő rehabilitációjuk is a bölcsességfogak eltávolításával kezdődik. Az érintett csoport sajnos folyamatosan bővül.

Amennyiben hasonló jellegű problémával küzd, kérjük, keresse fel rendelőnket egy konzultáció erejéig.