Milyen fogászati beavatkozásokat érdemes jövőre halasztani?


Ahogy például az október a látás és a mellrák elleni küzdelem hónapja, úgy novemberben mosolyunk kerül a fókuszba. Mert hogy ez hazánkban a Fogászati Hónap, amelyről igyekszünk most néhány hasznos részletet megosztani.

A sürgős beavatkozásokat, mint például egy fájó, szuvas fog gyors ellátását természetesen nem lehet 2023-ra halasztani. De vannak olyan teendők, amelyeket egy konzultáció, illetve egy kezelési terv felállítása után jövőre érdemes elkezdeni.

Nemcsak azért szoktuk azt tanácsolni Pácienseinknek, hogy bizonyos fogászati beavatkozásokat már ne akarjanak az év végén „letudni”, hanem inkább halasszák a következő évre, mert mi, fogorvosok is karácsonyozunk. Hanem elsősorban azért, mert nem szeretnénk, ha bárki ünnepét beárnyékolná, ha esetleg valami mégsem készül el időre, vagy kisebb-nagyobb komplikáció miatt fogászati ügyeletre kellene rohanni a karácsonyi vacsora helyett.

Amit érdemes még az ünnepek előtt megcsináltatni

Persze, van, amire érdemes még az ünnepek előtt sort keríteni. Ilyen lehet a fogkőleszedés, illetve az ezzel is kombinálható fogfehérítés, hogy a karácsonyi fotókon még szebb legyen az a bizonyos ragyogó mosoly. Vagy – különösen gyerekeknél – a kisebb lyukakra is fordítsunk kellő figyelmet, és szükség esetén egy gyors barázdazárással tegyünk arról, hogy a manók csak a karácsonyfa alatt dolgozzanak, a fogzománc apró repedésein ne ronthassanak tovább.

Ezeket az egyébként gyors és fájdalommentes eljárásokat sem érdemes az utolsó pillanatra hagyni. Mert ha bármi közbejön az ünnepek előtti hajrában, a legtöbb fogászaton már nincsenek szabad időpontok, így már csak januárban fognak tudni segíteni.

 

Azért is érdemes karácsony előtt legalább két héttel végezni minden fogászati teendővel, mert még bőven időben vagyunk, hogy kiderüljön, ha valami mégsem stimmel mosolygásnál, harapásnál vagy rágásnál. Sokszor csak otthon lesz érezhető például, ha egy tömés magas lett, mert a rendelőben az érzéstelenítők miatt ezt nem mindig érzik rendesen a betegek. De ha ez december 23-án történik, hiába csak öt perc megigazítani, 24-én már nem biztos, hogy sikerülni fog. Érdemes tehát előbb „kipipálni” ezeket a dolgokat a listánkon, hogy a karácsonyi libasültbe minden szempontból élvezetes legyen beleharapni.

Mibe ne kezdjünk bele már karácsony előtt?

Gyökérkezelést, fogpótlást, implantátum beültetését nem szoktuk már december közepén, vagy konkrétan az ünnepek előtt elkezdeni, inkább csak állapotfelmérést javaslunk, illetve a kezelési tervet át tudjuk beszélni Pácienseinkkel. Új fogpótlásokat a Partnereink nem is készítenek már ebben az időszakban, mi pedig azért is javasoljuk ezeknek a nagyobb beavatkozásoknak az év eleji elkezdését, mert januártól ismét normál munkarendben dolgozunk, így bármilyen kérés-kérdés esetén ismét elérhetőek vagyunk Pácienseink számára, bármiben gyorsan és hatékonyan tudunk segíteni.

Foghúzást is csak nagyon sürgős esetben végzünk ebben az időszakban, jó esetben december közepéig, hogy karácsonyig a seb be tudjon gyógyulni. Januárra pedig ezek általában olyan szépen begyógyulnak, hogy a végleges fogpótlást vagy a fogbeültetést is el tudja kezdeni a fogorvos. Ha ez van tervben, még kapóra is jönnek az ünnepek, mert a Páciens nem veszít külön időt a sebgyógyulás miatt.

További kérdés, konzultációs időpont miatt keressen minket bizalommal ismert elérhetőségeink bármelyikén.