Milyen gyakran érdemes fogorvoshoz menni?


Az nem is kérdés, hogy szűrővizsgálatokra járni alapvető fontosságú, de mi a helyzet a fogászati szűrésekkel: milyen gyakran érdemes felkeresni a fogorvosunkat?

November a fogászati hónap, amikor fogaink egészsége kerül a fókuszba. Sokan ilyenkorra időzítik a fogorvos felkeresését és egy gyors, fájdalommentes konzultációt, de vajon ez elég-e? Vagy azoknak van igazuk, akik félévente járnak?

Azt kell mondanunk, érdemesebb félévente beiktatni egy szűrést, még akkor is, ha semmi problémát nem érzékelünk. Mert attól még lehet, hogy elkezdődtek már olyan kártékony folyamatok, amelyek a kezdeti stádiumban elcsípve, megfékezve akár komoly gondoktól is megkímélhetnek minket a jövőben. Ha például egy fog- vagy ínyprobléma már a kezdet kezdetén kiderül, megúszhatjuk egy sokkal gyorsabb, fájdalommentesebb és nem mellékesen pénztárcabarátabb kezeléssel, mintha már előrehaladottabb állapotban fordulunk szakemberhez.

Gondoljunk csak a fogszuvasodásra, ami elég gyakori probléma Pácienseink körében is. Ha egy fogászati ellenőrzésen korai szakaszban sikerül észrevenni, egy apró beavatkozással tudunk tenni ellene – a fog egészsége így helyreállítható, illetve megelőzhető a szuvasodás továbbterjedése, legrosszabb esetben pedig a fog elvesztése.

Hogy zajlik egy fogászati szűrés?

Bár sokaknak már a fogorvos említésétől is görcsbe rándul a gyomruk, a fogászati konzultációtól nem kell félni, ugyanis gyors, fájdalommentes, sőt, még csak nem is kellemetlen. A fogorvos ilyenkor ellenőrzi a fogak, az íny, a nyálkahártya és a nyelv állapotát, az esetleges rejtett problémákról pedig képalkotó diagnosztikai eljárások segítségével tájékozódik (például röntgennel). Ha bármi probléma lenne, kezelési javaslattal áll elő, a kisebb gondokat gyorsan meg is szünteti, illetve a szájhigiéniát illetően is adhat tanácsokat.

Milyen problémákkal nem halogathatjuk a fogorvos felkeresését?

Vannak helyzetek, amikor úgy látjuk, kicsit még halogathatjuk a fogorvost. Ilyen például a fogak enyhe elszíneződése, hiszen egy fogfehérítésre a következő hónapban is bejelentkezhetünk. De bizonyos tünetek esetén jobb azonnal időpontot kérni a fogorvosunkhoz, mert megúszni nem fogjuk, legfeljebb csak súlyosbítjuk a problémát. Ilyen például az erős, nem múló fogfájás, a rossz szájíz, a kellemetlen lehelet, az arcduzzanat, a vérző, duzzadt fogíny, a baleseti sérülés, vagy ha harapásnál érzünk erős fájdalmat érzünk.

Persze, otthonról nem mindig könnyű eldönteni, mennyire akut a probléma. Ezért azt javasoljuk, ha bármilyen fájdalmat, kellemetlenséget vagy állapotváltozást tapasztal a megszokottakhoz képest, hívja fel rendelőnket és megbeszéljük, mi lenne a legjobb megoldás.