Mit egyek, hogy fogaim egészségesek maradjanak?


Az ellenállhatatlanul szép mosoly alapja az egészséges fogsor. Mindennapos ápolással, megfelelő odafigyeléssel és természetesen rendszeres fogászati szűrővizsgálatokkal megelőzhetők a komolyabb és sokszor fájdalmas problémák, azonban nem árt tudni, hogy táplálkozásunkkal, étrendünkkel is sokat tehetünk fogaink egészségéért. Összeszedtük Önöknek a legfontosabbakat, amikre érdemes figyelni fogaik védelmében.

A szép és ép fogak nem csak egészségünkre, hanem lelki állapotunkra is jó hatással vannak, hiszen a rendezetlen fogsorral rendelkező emberek gyakran kevesebbet mosolyognak, félénkebbek vagy sokszor szoronganak. A genetikai adottságokon nyilván nem tudunk változtatni, azonban megfelelő táplálkozással sokat tehetünk fogaink védelméért. 

Az ételek rágásához, megemésztéséhez elsődlegesen fogainkra van szükségünk. Amint a szánkba kerül egy falat, kémiai folyamatok indulnak meg, az ott lévő baktériumok az étel szénhidrátját elkezdik lebontani és megindul a savképződés. Ezek a savak folyamatosan támadják a fogzománcot, miattuk tud kialakulni például a fogszuvasodás is. Megfelelő táplálkozással képesek lehetünk “szabályozni” ezt a savas közeget, ehhez azonban ismernünk kell, milyen hatással van fogainkra néhány alapvető tápanyag.

Számos magas kalcium- és foszfortartalmú étel segíthet a fogak ásványi anyagainak megtartásában, ilyenek például a sajtok, a húsfélék, az olajos magvak és a tej is. A magas víztartalmú gyümölcsök (pl. alma vagy körte) enyhítik a bennük levő cukor hatását és fokozzák a nyáltermelést, mellyel segítik távol tartani fogainktól a különböző baktériumokat. A cukormentes rágógumik is hasonlóan jót tesznek, segítik a nyál termelődését, oldják a sav koncentrációt és összeszedik a fogainkra ragadt ételmaradékot is.  

Az alma segít távoltartani a baktériumokat

Gyerekkorunktól kezdve azt halljuk, hogy a sok cukor árt a fogaknak – nem véletlenül. Érdemes kerülni magas szénhidrát- és cukortartalmú ételek, mint amilyen a csokoládé, a keménycukorka, a sütemények, az aszalt gyümölcsök, a kenyérfélék és péksütemények nagy mértékű fogyasztását, mert ezek könnyen megtapadnak fogainkon, ezzel ideális táptalajt biztosítva a baktériumoknak. Természetesen a nassolás utáni azonnali fogmosással, megfelelő dentálhigiéniával számos problémát előzhetünk meg. 

Természetesen az sem mindegy, mit iszunk. A legjobb a víz, azonban a zöld és a fekete tea is hasznos tud lenni, hiszen tele van antioxidáns hatású vegyületekkel, amelyek a fogszuvasodást okozó baktériumokkal és a rossz lehelettel szemben is hatásosak lehetnek. Minél inkább kerüljük a cukros italok fogyasztását (üdítők, kávé, tea, gyümölcslevek). A cukormentes vagy mesterséges édesítőszereket tartalmazó italok nem veszélyesek a fogakra, azonban érdemes minden esetben megnézni adott termék címkéjét, mert a természetes édesítők (pl. méz, rizsszirup, fruktóz) ugyanazt a hatást váltják ki, mint a cukor.   

Mivel nincs két egyforma szervezet, nincs két egyforma reakció sem. Mindenképp ajánljuk, hogy a tudatos táplálkozás mellett rendszeresen keresse fel rendelőnket és egyeztessen a Doktornővel fogai egészségéről, fogápolási rutinjáról és a szükséges kiegészítő elemekről, mint amilyen például a fogselyem is. Kérjen időpontot még ma, szeretettel és maximális szakértelemmel várjuk!