Mit egyek karácsonykor, hogy egészségesek maradjanak a fogaim?


Rövid összeállításunkban nem önsanyargatásra vagy lemondásokra szeretnénk rávenni a kedves olvasókat, inkább minőségi alternatívákat kínálunk az ünnepi időszakra, amelyekkel fogaink egészségének is jót tehetünk.

Közeleg a karácsony, ami természetesen együtt jár a finomságoktól roskadozó ünnepi asztallal is. Érdemes viszont tudatosan válogatni, és döntően inkább olyan ételeket szedni a tányérunkra, amelyek fogaink egészségének is jót tesznek. Nyilván nem azt akarjuk ezzel mondani, hogy egy falat édességet se engedélyezzen magának senki, mert ez egyrészt elég kegyetlen tanács lenne, másrészt cseppet sem életszerű. De érdemes néhány dologgal mértéket tartani, illetve olyan finomságokra lecserélni, amelyekért fogaink is hálásak lesznek.

Mit együnk karácsonykor fogaink egészségének védelméért?

Arról már írtunk korábban, hogy egész évben fontos odafigyelni, hogy milyen ételeket fogyasztunk, mert a táplálkozásunk is fontos szerepet játszhat fogaink egészségének megőrzésében. És bár sokan gondolják azt, hogy karácsonykor az a pár nap nem számít… a valóságban mégis, hiszen már egy rövid időszak is befolyásolhatja fogaink épségét és szépségét. Ezért érdemes megválogatni, hogy mi kerül a tányérunkra az ünnepek alatt.

Legyünk óvatosak a savas ételekkel, italokkal! A narancslé, a citrom, a paradicsomos fogások, a vörösbor vagy a kávé gyengítheti a fogzománcot, utóbbiak pedig el is színezhetik a fogakat. Ezeket persze, nem kell tiltólistára tennünk, de a fogyasztásuk után érdemes egy kis vízzel kiöblíteni a szánkat. De fogyaszthatunk helyettük szénsavmentes ásványvizet, cukor- és szénsavmentes gyümölcslét, rozét vagy fehérbort.

Ami a cukrokat illeti, karácsonykor szinte lehetetlen őket elkerülni, de érdemes mértéket tartani velük. Az első néhány falat sütemény után átválthatunk gyümölcsökre, zöldségekre, amelyek tisztítják a fogakat. De fogyaszthatunk magvakat, joghurtot, sajtot is. Utóbbi semlegesíti a lepedéksavat, így segíthet megelőzni a fogszuvasodást. Felszabaduló kémiai vegyületei pedig védőrétegként vonhatják be a fogakat, amely megóvhatja a fogzománcot a savaktól. Így a sajt tökéletes záróakkordja lehet egy mennyei karácsonyi menünek.

Ha már fáj a fogunk…

És most nem arra gondolunk, hogy a főétel(ek) majszolása alatt a fogunk már a bejglire fáj, hanem a tényleges fizikai fájdalomra. Ilyenkor, már enyhébb esetekben is érdemes odafigyelni, hogy kerüljük a diós ételek, a grillázs, a mézeskalács és a kemény zöldségek fogyasztását, mert csak még jobban fog fájni, ha ezekre ráharapunk. A sütemények, tejkaramella, cukorkák sem a legjobb ötletek ilyenkor. Ezek helyett érdemes a lágyabb pudingok, puhára főzött zöldségek, pürék (például krumplipüré), zabkása, halak, puha lekváros sütemények, banán vagy pépesített gyümölcsök közül válogatni.

De persze, mint mindenben, úgy a fogfájást és a fogak karácsonyi egészségmegőrzését tekintve is legjobb az óvatosság és a megelőzés.

Mivel mindenkinek más és más a szervezete, érdemes felkeresni a fogorvosunkat még az ünnepek előtt, és átbeszélni vele személyre szabottan, hogy milyen ételeket, italokat lenne érdemes inkább lecserélni, és mire. Rendelőnkben is szívesen segítünk tippekkel, tanácsokkal aszerint, hogy Pácienseinknek mi a legjobb. Keressenek minket elérhetőségeinken, foglaljanak időpontot, mi pedig nagy tapasztalattal, szakértelemmel és sok szeretettel várjuk Önöket!