Mit okozhat, ha nem zár rendesen a fogsor?


A rosszul záródó fogsornak számos oka és következménye is lehet, de szerencsére van megoldás a problémára.

Elsőre talán közhelynek tűnhet, hogy már a fogantatásunknál eldől, milyen fogaink lesznek életünk során, de túlzás nélkül igazat kell adnunk ennek a közhelynek. Genetikánk is szerepet játszhatnak például abban, milyen méretű és formájú fogakat öröklünk, lesz-e kis hézag a két felső középső metszőfogunk közt, vagy hogyan zár majd a fogsorunk. Ha a felmenőink közt is van olyan, akinek rosszul záródott a fogsora, akkor bizony megvan rá az esély, hogy ezt tőle örököltük.

Ezen kívül állhat a jelenség mögött születési rendellenesség is, mint az ajakhasadék vagy a szájpadláshasadék, de akár későbbi betegség vagy egy gyerekkori rossz szokás is hatással lehet a fogsorunkra. Például a gyerekkori ujjszopizás – ha még óvodás korban sem sikerül elhagyni ezt a szokást – szintén befolyásolhatja, hogyan záródik majd a fogsor.

Mit okozhat, ha nem zár rendesen a fogsor? 

Első körben sokaknak a harapási és rágási nehézségek jutnak eszébe, illetve a beszédhibák kialakulása. De ha a fogsor nem illeszkedik pontosan, annak még ezeken túlmenően is lehetnek negatív akár pszichés következményei.

Ha az előbb emlegetett gyerekkor példájánál maradunk, sokszor előfordul, hogy a kicsiket csúfolják rosszul álló fogai miatt, ezért visszahúzódóbbá válhatnak, és félénkebb, önbizalomhiányosabb felnőttek lehetnek belőlük. 

Ezeken kívül az is tény, hogy a rendezetlen fogakat nehezebb tisztítani. Emiatt pedig nagyobb eséllyel alakulhat ki fogszuvasodás, fogkőképződés és gyulladás is a szájban. 

És végül, de nem utolsósorban hát- és fejfájás, illetve alvásproblémák hátterében is állhat a rosszul záródó fogsor.

Mit lehet tenni rosszul záródó fogsor esetén?

Érdemes felkeresni egy fogorvost, aki egy alapos konzultációs vizsgálat után javaslatot tehet a továbbiakra. A problémát sokszor megoldja a fogszabályzás, amit ma már felnőttkorban is hatékony módszerekkel, szinte teljesen láthatatlan eszközökkel tudunk megvalósítani. Ezen kívül gnatológiai konzultációra is sor kerülhet, amitől nemhogy nem kell tartanunk, de akár érdekes is lehet sokunk számára. Mire számíthatunk egy ilyen gnatológiai vizsgálat során? Érdemes elővenni korábbi írásunkat a témában: Dr. Koncz Edina egy korábbi bejegyzésünkben személyes tapasztalatát osztotta meg, mikor budapesti partnerünknél, Dr. Laukó Péternél járt. 

Fogászati kezelés fájdalommentesen

A rosszul záródó fogsorra tehát számos megoldás létezik, szép fokozatosan enyhülhetnek az egészségügyi panaszai, és a mosolya is megszépülhet általuk, ez pedig az önbizalmának, énképének is nagyon jót tehet! 

Érdemes minél előbb megtenni az első lépést efelé: foglaljon időpontot rendelőnkbe, várjuk szeretettel!