Mit tegyünk, ha félünk a fogorvostól?


Számos oka lehet annak, ha félünk a fogorvostól, de ezen változtathatunk: lássuk, mit érdemes tenni a következő látogatás előtt.

Sokan tartanak a fogorvostól, míg másokon egyenesen a rettegés lesz úrrá, amikor be kell ülniük abba a bizonyos székbe. De miért félünk a fogorvostól, és mit tehetünk ez ellen? Erről szól friss összeállításunk.

Miért félünk a fogorvostól?

A nagy kérdés, amire sok és sokféle választ hallottunk már mi is praxisunkban. Előfordulnak gyerekkori rossz élmények, fájdalmas emlékek, kellemetlenségek. Másokat az ismeretlen gépek ijesztenek meg, amikkel nem tudják pontosan, mit fog csinálni a fogorvos. Megint mások már a váróteremben remegni kezdenek a fertőtlenítő szagától vagy a fúró hangjától. Olyanok is vannak, akiknek egyébként nincs is semmi rossz tapasztalatuk, de másoktól hallott „horrorsztorik” miatt inukba száll a bátorságuk, már a „fogorvos” szó hallatán.

A felsorolást még hosszasan tudnánk folytatni. De a célunk nem ezeknek a félelmeknek a felsorolása (elrettentve azokat is, akik eddig nem féltek a fogorvostól), hanem az, hogy elmondjuk, miért érdemes mégis erőt venni magunkon és felkeresni a fogorvost. Illetve, hogy megosszunk néhány jó tanácsot, amelyek segíthetnek leküzdeni a félelmeinket.

Ezért érdemes rendszeresen felkeresni a fogorvost

Bármilyen csábítónak tűnik is a halogatás lehetősége, nem érdemes élni vele. Ha ugyanis elblicceljük a rendszeres fogászati ellenőrzést, fogaink épsége és mosolyunk szépsége bánhatja. Aki ugyanis félévente ellenőrizteti a fogait, annál nagyobb eséllyel fedezzük fel a problémákat még a kezdeti szakaszban, a kezelés pedig egyszerűbb és nem utolsósorban olcsóbb, mint amikor már nagy a baj. Arról nem is beszélve, mennyi fájdalmat lehet megelőzni, ha időben segítséget kérünk.

Ha már fáj a fogunk, az önmagában is a legkellemetlenebb dolgok egyike, amin a fájdalomcsillapítók is csak ideiglenesen tudnak segíteni. Ezek tartós szedése pedig nemcsak hogy nem javasolt, hanem egyenesen káros is.

Helyettesítsük a félelem gondolatát a megkönnyebbülésével!

Ha fáj a fogunk, de rettegünk a fogorvostól, gondoljunk arra, hogy akár néhány órán belül megszűnhet a problémánk. A kezelések – a korszerű érzéstelenítőknek, fájdalomcsillapítóknak és a modern, precíz eszközöknek köszönhetően – teljesen fájdalommentesek lehetnek. Nemcsak egy egyszerű tömés, hanem akár a gyökérkezelés is.

A legjobb tipp: a tudatos felkészülés

Ha félünk a fogorvostól, a legjobb, ha egyszerűen nem hagyjuk, hogy a félelmünk irányítson, hanem a tudatunkra hagyatkozunk. Észérveket mantrázunk magunkban, hogy miért van szükség a látogatásra a fogorvosnál, sőt, már a szakember kiválasztásánál nagyon tudatosan és körültekintően döntünk.

Válasszunk olyan fogorvost, aki kedves, jó a kisugárzása, nyugalmat és bizalmat ébreszt bennünk. Nyugodtan kérjük meg, hogy magyarázza el, pontosan mi mire való, és mi fog történni a beavatkozás során. Beszéljünk neki őszintén a félelmeinkről, kinevetni biztosan nem fog! Sőt, egy jó fogorvos mindent meg fog tenni, hogy megnyugtassa a páciensét.

Rendelőnkben a szakértelem mellett a kedvesség, az empátia, a Pácienseink igényeire való maximális odafigyelés is alapvető. Nálunk tényleg semmitől nem kell félni, a Doktornő mindent elmagyaráz, kedvessége és a rendelőben uralkodó jó hangulat pedig már-már legendás. Ami pedig a fájdalmat illeti, attól végképp nem kell félni: Quicksleeper készülékünkkel az érzéstelenítés teljesen fájdalommentes, és ez az érzés a beavatkozás teljes időtartamára kitart.

Ha nem gyomorgörccsel és izzadó tenyérrel szeretné kipipálni a szükséges fogászati ellenőrzést vagy más beavatkozást, keressen minket bizalommal, és mi nagy szakértelemmel, hozzáértéssel, páciensközpontú hozzáállással és fájdalommentes kezelésekkel várjuk.